Skip to main content

Duwboot in problemen tijdens storm Odette

Datum: vrijdag 25 september 2020 | Sectie: Hansweert

Windkracht 8 met uitschieters richting 10bft, golven van meer dan 2,5 meter hoog: kortom zeer slecht weer op de Westerschelde. Een duwcombinatie met aan boord drie personen raakte hierdoor rond 18:25 uur in problemen nabij De Griete.

Aanvankelijk was de melding dat de duwboot zinkende zou zijn en meerdere personen in het water zouden liggen. Daarop volgde een prioriteit 1 alarmering voor KNRM reddingstations Breskens en Hansweert alsmede de search-and-rescue helikopter van NHV. Ook bergingsbedrijf Multraship ging met meerdere schepen ter plaatse.

Door de zeer slechte weersomstandigheden was de duwboot half losgeraakt van duwbak. De duwboot had dus geen controle meer over de duwbak. Omdat de situatie aan boord als gevaarlijk werd ingeschat bracht de bemanning zichzelf in veiligheid op de duwbak en zetten zij de ankers uit. Er was geen marifooncontact mogelijk met deze personen. Ter plaatse bleken zijn gelukkig voorop de duwbak te staan.

Twee opstappers zijn vanaf reddingboot Jan van Engelenburg overgezet op de duwbak om de situatie in te schatten en na te gaan of het schip water maakte. De bemanning van de duwboot was in orde en wist te vertellen dat er geen sprake was van binnenkomend water.  

Sleepboot Multratug 27, welke als eerste ter plaatse was, had ondertussen een sleeptros vastgemaakt aan de duwbak. Omdat de duwboot onbemand was, maar wel draaiende motoren had en deels nog vastzat aan de duwbak, is een KNRM opstapper samen met de schipper van de duwboot terug aan boord gegaan. Na een tijdje zijn zij beiden aan boord van de reddingboot genomen. Omdat bergingsbedrijf Multraship de duwbak en duwboot gescheiden en onder controle op sleep had is de schipper aan boord van de duwbak gezet.

In goede samenwerking met bergingsbedrijf Multraship is dit incident professioneel afgehandeld.

De vrijwilligers van de KNRM worden in hun drie jaar durende professionele opleiding klaargestoomd om bij alle weersomstandigheden te kunnen functioneren. Storm Odette gaf weer een goede gelegenheid om te tonen dat de vrijwilligers en het materieel van de KNRM alle weersomstandigheden aan kunnen.

Foto’s: Adri van de Wege & KNRM

 

 

Hansweert

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.