Skip to main content

21 Zeescouts in nood op Oosterschelde

Datum: dinsdag 06 juli 2021 | Sectie: Hansweert

Vier vlets (kleine open roeiboten) met in totaal 21 zeescouts in de leeftijd van 14-17 jaar aan boord zijn vanmorgen in grote problemen gekomen op de Oosterschelde tijdens storm. Daarbij zijn twee vlets gezonken en raakten 14 scouts te water. Zij konden door de KNRM in veiligheid worden gebracht.

“Prio 1, Jacht in problemen” was de melding die de vrijwilligers van KNRM reddingstation Hansweert vanmorgen om 10:15 uur op hun pieper ontvingen. Vier vlets van Belgische waterscouts zouden in problemen verkeren op de Oosterschelde tussen Wemeldinge en het eiland Tholen. Patrouillevaartuig RWS-75 was als eerste eenheid ter plaatse en nam vijf opvarenden van 1 vlet aan boord en bracht hen naar Wemeldinge. Een andere vlet werd inmiddels geholpen door bergingsvaartuig Mistral. Inmiddels was de wind aangetrokken tot 8 beaufort en waren twee vlets verdaagd op een zandplaat richting de zeedijk bij Sint Maartensdijk. Door overkomende golven liepen de vlets vol water en waren de scouts genoodzaakt de bootjes te verlaten. Zij stonden tot boven hun knieën in het water, wat inmiddels snel op kwam.

Ondertussen had de Kustwacht flink opgeschaald en werden reddingboten van KNRM Neeltje Jans, de SAR-helikopter, politiehelikopter, brandweer en ambulance gealarmeerd. De veiligheidsregio Zeeland kondigde al snel GRIP-1 af.

Reddingboot Jan van Engelenburg kon de scouts door de ondiepte niet bereiken. Daarom zijn twee bemanningsleden vanaf reddingboot Jan van Engelenburg te water gegaan en naar de scouts toe gelopen om hen te helpen naar de wal te raken. Wadend door het water is de groep succesvol naar de zeedijk gedirigeerd. Één scout was onderkoeld en had dringend medische verzorging nodig. Hij is door een opstapper van de KNRM naar de kant gedragen en behandeld door ambulancepersoneel. De 13 anderen zijn door de brandweer naar een nabijgelegen camping gebracht.

Foto’s: KNRM – Jacky Harthoorn

Hansweert

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.