Zoekactie na aantreffen onbemand kitezeil

22 april 2017

Zaterdagmiddag zijn de reddingboten van de KNRM reddingstations Enkhuizen, Andijk en Medemblik uitgevaren voor een gevonden onbemand kitezeil. Uiteindelijk werd de kiter gelukkig ongedeerd op de kant aangetroffen.

Een botter trof zaterdagmiddag rond kwart voor drie op het IJsselmeer een onbemand kitezeil aan. Het zeil dreef ongeveer een mijl uit de kust bij Onderdijk. Vanwege de stevige wind en de koude watertemperatuur is er direct een zoekactie opgestart door het kustwachtcentrum.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

De reddingboten van de KNRM reddingstatiins Enkhuizen, Andijk en Medemblik werden gealarmeerd. Ook een SAR helikopter welke al in de lucht was voor oefening vloog richting de opgegeven positie.

Reddingboot ’t Span uit Andijk trof het kitezeil aan en startte een zoekactie op. Als even later ook de overige eenheden arriveren werd het zoeken naar de kiter uitgebreid en gecoördineerd door reddingboot t’Span als OSC.

Ook op de wal werd een zoekactie opgestart door eenheden van de politie en een walploeg van KNRM Medemblik.

Uiteindelijk kreeg de bemanning op de kant contact met de kiter die met behulp van een Surfer uiteindelijk de kant had weten te bereikt. Hij bleek gelukkig ongedeerd. Hierop werden alle eenheden bedankt voor hun inzet en was het einde zoekactie.

Later werd deze in het boothuis van Medemblik herenigd met het zeil en is direct donateur geworden.

De KNRM heeft voor kitesurfers een speciale Be Traceable sticker. Hiermee hebben kitesurfers sneller hun materiaal terug en worden onnodige zoekacties door de reddingboten voorkomen. Meer informatie over Be Traceable vindt je hier

Datum : 22 April 2017
Alarm : 14;44 uur
Weer : Licht bewolkt
Zicht : Goed
Wind : Noordwest 5
Actie : 11-2017

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij