Skip to main content

Zeilschoener in problemen op het IJsselmeer (video)

Datum: woensdag 16 mei 2018 | Sectie: Enkhuizen

Woensdagmiddag en -avond zijn de reddingboten van KNRM Enkhuizen en Medemblik urenlang bezig geweest om een vastgelopen driemaster met 31 opvarenden los te krijgen en veilig in de haven van Enkhuizen te krijgen.

Rond 16.00 uur komt de melding binnen bij het Kustwacht Centrum in Den Helder dat een drie master zeilschoener van ruim 40 meter met 31 opvarenden aan de grond was vast gelopen op de ondiepte het Hop midden op het IJsselmeer.

Gezien de omvang van het schip en de weersomstandigheden worden naast de reddingboten van KNRM station Medemblik ook de grotere reddingboot Watersport van KNRM Enkhuizen gealarmeerd als mede reddingboot Corrie Dijkstra van Elk

Nadat reddingboot 't Span uit Andijk en Bernardine uit Medemblik ter plaatse komen wordt allereerst de situatie aan boord opgenomen. Enkele opvarenden blijken enigszins zeeziek maar verder gaat het goed en werd gewacht op reddingboot Watersport uit Enkhuizen om een sleepverbinding te maken.

Het schip wat eigenlijk aan de grote kant was voor de reddingboten moest daar wel snel weg aangezien er door het gebonk op de harde zandgrond grote schade aan het schip kon ontstaan en daardoor gevaar dreigde voor de opvarenden. Er werd afgesproken een poging te wagen het schip vlot te krijgen.

Na ongeveer anderhalf uur komt het schip los van de ondiepte, maar blijkt dan geen voortstuwing meer te hebben door een motorisch probleem en ook blijkt het roer onklaar te zijn geraakt.

Onder begeleiding van de reddingboten wordt het schip door reddingboot Watersport en t’Span naar Enkhuizen gesleept. Met vereende krachten wordt het daar ruim twee uur later afgemeerd aan de Gependam en is de inzet ten einde.

Na een gezamenlijke maaltijd in het boothuis van KNRM Enkhuizen keren de reddingboten weer terug naar hun reddingsstations.

Datum : 16 mei 2018
Alarm : 16:13 uur
Weer : Bewolkt
Zicht : Goed
Wind : Noordoost 6 tot 7
Actie : 022-2018

Enkhuizen

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.