Zeiljacht in nood op onstuimig IJsselmeer

28 juni 2020

Zondagmorgen werden de vrijwilligers van KNRM reddingstation Enkhuizen gealarmeerd door de Kustwacht voor een pas gekochte schip in nood.

De bemanning van veerboot Bep Glasius van de veerdienst Enkhuizen-Stavoren hadden een jacht met gestreken mast gezien die mogelijk in problemen zou zijn. Hierop heeft de Kustwacht alarm gemaakt voor de reddingboten van KNRM Enkhuizen.

Het was onstuimig op het IJsselmeer met inmiddels windkracht 6 bft. 

Toen we een opstapper over hadden gezet om de situatie aan boord te beoordelen bleek het met de opvarenden goed te gaan al kregen ze het wel koud en leek er wat water binnen te komen via vermoedelijk de luiken, maar ze waren blij dat er hulp was gearriveerd.

Onder begeleiding van de reddingboten kon het jacht de hogerwal opzoeken om in wat rustiger water te komen. Daar bleek er toch meer water binnen te komen dus kwam reddingboot de Redder langszij en is er een pomp aan boord gezet.

Eenmaal in de jachthaven is het jacht met de botenkraan door de havenmeesters van de Compagnieshaven op de wal gezet en daar bleek ze een scheur in de romp te hebben, vermoedelijk door het stampen op de golven.

De opvarenden zijn in het boothuis opgewarmd en voorzien van droge kleren. Daar kwam ook het besef dat het vandaag niet het juiste moment was geweest om met dit formaat zeiljacht de oversteek van Stavoren naar Medemblik te maken. 

De redders werden dan ook hartelijk bedankt voor hun inzet.

Datum : zondag 28 Juni
Alarm : 11:23 uur
Weer : Helder
Wind : ZW 6
Actie : 41 - 2020