Vier inzetten op een zomerdag voor reddingstation Enkhuizen

28 juli 2020

Het was gisteren een drukke dag voor reddingstation Enkhuizen. Met maarliefst vier inzetten waren de vrijwilligers een groot deel van de dag in touw.

's Ochtends kwam er een melding binnen via de havendienst van een zeiljacht die aan de grond was gelopen op ondiepte de Staart. Toen de Corrie Dijkstra van Elk ter plaatse was, was het zeiljacht net op eigen kracht losgekomen. Na controle bleek er geen schade te zijn op te gelopen waarna wij weer retour station konden en het jacht haar weg vervolgde, dit keer om de ondiepten heen.

Vervolgens kwam er aan het begin van de avond de melding van een zeiljacht met motorstoring, gevolgd door hevige rookontwikkeling in de motorkamer welke snel weer weg was. We hebben een opstapper over gezet en de situatie leek onder controle aan boord, vervolgens de motorkamer dicht gehouden en het jacht op sleep genomen richting de jachthaven.

Daar aangekomen bleek het in de motorkamer toch nog een beetje te blijven roken waarop we besloten hebben de brandweer te laten komen voor na controle. Deze hebben twee stukken verschroeide isolatie verwijderd.

Terwijl we deze actie aan het afronden waren kwam de volgende melding dat er zich voor de ingang van de haven een jacht bevond met afgebroken gashendel. Deze is door ons ook veilig afgemeerd in de haven.

Net waneer alle vrijwilligers weer thuis warenlgingen de piepers nogmaals. Doordat de wind in een bui plotseling omsloeg en de zeilboot scheef ging en er water overkwam en onervarenheid was er grote paniek ontstaan aan boord.

Het Kustwachtcentrum dacht bij het horen van de melding en de paniek bij de vrouw dat er minstens iemand over boord was geslagen, en heeft daarom groot ingezet met het oproepen van 6 reddingboten van de reddingstations Andijk, Medemblik Hindelopen en Enkhuizen en de SAR helikopter omdat er over de positie niet meer bekend was dan ergens tussen Stavoren en Enkhuizen.

Na een korte zoekactie werd het jacht gevonden door reddingboot de Redder. Eenmaal ter plaatse bleek er gelukkig niet veel meer aan de hand en was de paniek voorbij. Na een goed gesprek met de opvarenden konden de reddingboten en bemanning retour station.

Datum : Maandag 27 Juli
Alarm : verschillende tijden
Weer :Half bewolkt
Wind : W 4 tot 5
Actie : 61 t/m 64 - 2020