Persoon gewond na mastbreuk op zeiljacht

Persoon gewond na mastbreuk op zeiljacht

22 augustus 2020

Zaterdagmiddag werden wij gealarmeerd voor een gewond persoon aan boord van een zeiljacht op het Markermeer

Het Zeiljacht met aan boord acht opvarenden, was onderweg van Amsterdam naar Medemblik toen 4 mijl zuid van Enkhuizen de voorstag afbraak waardoor de mast overboord viel. Hierbij werd een van de opvarenden geraakt en raakte gewond.

Samen met reddingstation Wijdenes zijn we ter plaatse gegaan. Onze eerste zorg ging uit naar de gewonde en dat leek in eerste instantie mee te vallen.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Na meerdere opstappers te hebben overgezet hebben we ons gestort op het bergen van de mast. Deze was echter te groot en te zwaar om weer aan boord te krijgen. We hebben de mast vervolgens los geknipt van het zeiljacht en het laten afzinken gemarkeerd met een grote fender.

De situatie van de gewonde patiënt verslechterde echter waarop werd besloten direct koers te zetten naar de Loswal zuid aan het Krabbersgat in Enkhuizen alwaar een ambulance klaar stond. Deze heeft de patiënt voor onderzoek mee te nemen naar het ziekenhuis.

We hebben de overige opvarenden nog even geholpen met het opruimen aan boord waarna zij zelfstandig een haven konden gaan opzoeken. Rijkswaterstaat zal er voor zorgen dat de mast wordt geborgen.

Datum : 22 augustus 2020
Alarm  : 15:25 uur
Weer   :  Regenachtig
Zicht    :  Goed
Wind    : Zuidwest 6
Temp.  : 22 graden
Actie    : 72-2020    
 

 

 

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij