HOME

Twee jachten in problemen tijdens onweer op IJsselmeer

Diverse blikseminslagen waren zichtbaar. KNRM Enkhuizen
Zeiljacht met motorstoring in onweersbui. KNRM Enkhuizen
Beide jachten werden veilig afgemeerd in de jachthaven. KNRM Enkhuizen
Diverse blikseminslagen waren zichtbaar. KNRM Enkhuizen
Diverse blikseminslagen waren zichtbaar. KNRM Enkhuizen
11-09-2017 enkhuizen

Maandagavond, vlak voor dat er een pittig onweersfront over Enkhuizen en het IJsselmeer trok gingen de alarmontvangers van onze vrijwilligers af voor een zeiljacht in problemen.

Er bleek een zeiljacht van zijn ankers te zijn geslagen in de havenkom van de Compagnieshaven en deze dreef richting de veerponten van het Zuiderzeemuseum. Omdat in eerste instantie de locatie Kooizand werd door gegeven was reddingboot Corrie Dijkstra het IJsselmeer opgevaren en trof ter hoogte van vuurtoren de Ven per toeval een zeiljacht met motorstoring aan.

Dit zeiljacht werd door de Corrie Dijkstra op sleep richting Enkhuizen genomen en ontfermde reddingboot Watersport zich over het los geslagen zeiljacht.

Ondertussen kwam het onweersfront in al zijn hevigheid steeds dichterbij, omdat het met dat soort weer gevaarlijk is om op een open reddingboot te zitten heeft de bemanning van de Corrie Dijkstra het zeiljacht voor anker gelegd, de opvarende en zijn hond van boord gehaald en zijn zij retour station gegaan om te schuilen voor het onweer.

De Duitse opvarende was onder tussen aardig koud geworden dus werd deze in het boothuis onder de douch gezet en voorzien van droge kleren.

Reddingboot Watersport wist inmiddels het andere zeiljacht vlak voor dat het op de keien liep op sleep te nemen en zonder schade af te meren in de jachthaven. Vervolgens werd er door het onweer heen koers gezet naar het voor anker gelegde zeiljacht. Hier was door de harde wind  het bij bootje van losgeslagen dus werd er eerst een zoekslag gemaakt naar dit vaartuig. Het werd vrij snel gevonden en als eerst terug gebracht naar de haven.

In middels was het ergste onweer uit ons gebied verdwenen zodat zonder verder gevaar voor onze opstappers het zeiljacht kon worden opgepikt en afgemeerd in de jachthaven.

Datum : 11 september 2017
Alarm : 18:57 uur
Weer : Onweer
Zicht : Reddelijk
Wind : Zuidwest 6
Actie : 75 en 76 - 2017

DEEL DIT BERICHT
Terug naar nieuwsoverzicht