Redders de lucht in (video)

26 september 2018

In de uitvoering van haar Search and Rescue taak die de KNRM vervuld, wordt met diverse organisaties samengewerkt. Met die partners wordt regelmatig geoefend om de vaardigheden op peil te houden en ook om de contacten te onderhouden.

Een van deze partners is Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV). Vanaf (onder meer) helibasis de Kooy in Den Helder zijn zij door de Nederlandse Kustwacht inzetbaar voor zoekacties en redding op zee en op de ruime binnenwateren.

Afgelopen woensdagavond had KNRM reddingstation Enkhuizen de mogelijkheid voor een gezamenlijke oefening en kon met de reddingboten Watersport en Corrie Dijkstra van Elk een avond worden geoefend op het IJsselmeer samen met de SAR heli van NHV.

Zowel voor de bemanning van de reddingboot als voor de bemanning van de heli zijn dit waardevolle oefeningen. Vanuit de helikopter kan men een heli-redder laten zakken naar het water om een drenkeling aan boord te kunnen nemen.

Ook kan men tijdens de vaart een heliredder aan boord van de reddingboot afzetten en deze, al dan niet vergezeld van een slachtoffer, weer terug aan boord nemen.

Gedurende de avond werden deze beide scenario’s meerdere malen beoefend. Voor de bemanning van de reddingboot is het een bijzondere ervaring de boot eens uit de lucht te kunnen bekijken!

We bedanken de medewerkers van NHV voor de prettige en leerzame oefening.