Skip to main content

Augustus drukste maand uit geschiedenis KNRM reddingstation Enkhuizen

Datum: vrijdag 31 augustus 2018 | Sectie: Enkhuizen

Afgelopen augustus beleefde KNRM reddingstation Enkhuizen de drukste maand uit haar geschiedenis. Maar liefst 35 keer kwamen de vrijwilligers van het reddingstation in actie voor een scala aan incidenten.

Ook in deze maand voeren motor en brandstof problemen aan de recreatievaart de boven toon. Maar er werd ook uitgevaren voor vast gelopen zeiljachten, meerdere medische incidenten op het IJsselmeer en in de havens, mogelijke drenkelingen, omgeslagen zeilbootjes, schepen aan lagerwal, tuigage problemen en een zoekactie naar een zeiljacht in nood.

Een zware belasting voor onze vrijwillige bemanning waarvan zelf ook een deel op vakantie is in deze zomerperiode. Maar door een goede planning en afspraken en niet te vergeten de extra inzet van de bemanning die wel beschikbaar waren is het ook deze maand gelukt om continu voldoende mensen beschikbaar te hebben om de reddingboten te laten uitvaren.

Opvallend deze maand was de verschuiving in de wijze van alarmering. Een deel van de niet spoedeisende meldingen kwamen dit keer niet binnen via het kustwachtcentrum maar gebruikte de hulpvrager de gratis beschikbare KNRM helpt app voor haar hulp verzoek.

Door deze app te gebruiken zijn wij instaat om de niet spoed eisende hulpverlening beter met de hulpvrager af te stemmen. Ook zijn alle benodigde gegevens zoals positie en scheepsidentiteit snel via de app beschikbaar. Iets wat ook heel bruikbaar is mocht de hulpvrager in echte nood verkeren, dan kan deze via de KNRM helpt app ook direct contact krijgen met de kustwacht.

Verder zit de KNRM helpt app vol met handigheden voor een goede reisvoorbereiding van de watersporter.

Verder zijn er ook regelmatig watersporters die in geval van nood het boothuis bellen, Dit is echter minder efficiënt. Ons boothuis is niet bemand, wel staat de telefoon door geschakeld naar een van de schippers welke dan het gevraagde hulpverzoek zal afhandelen of door zet naar de kustwacht. Hierdoor kunnen kostbare minuten verloren gaan in geval van nood.

De zomer en de meeste vakanties zijn inmiddels voorbij dus wordt het de aankomende periode waarschijnlijk weer wat rustiger. De vrijwilligers van KNRM reddingstation Enkhuizen zijn inmiddels alweer 94 keer dit jaar in actie gekomen.

Meer informatie over de afzonderlijke acties vind u op https://www.knrm.nl/reddingstations/knrm-reddingstation-enkhuizen

Enkhuizen

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.