Skip to main content

Motorjacht in brand op het Markermeer

Datum: maandag 24 augustus 2015 | Sectie: Enkhuizen

De reddingboten van KNRM reddingstation Enkhuizen zijn maandagmorgen samen met de brandweer van StedeBroec uitgevaren voor een brand aan boord van een motorjacht.

Een Duits gezin bestaand uit drie personen was deze maandagmorgen vertrokken van uit Enkhuizen met hun gehuurde motorjacht.

Vier mijl ten zuiden van Enkhuizen op het Markermeer komt er plots rookontwikkeling uit de achterhut. Pogingen om de brandhaard te bereiken en te blussen moeten zij snel opgeven door de steeds dikker worden de rook. Men slaat telefonische alarm bij het Kustwachtcentrum en leggen het motorjacht voor anker.

De beide Enkhuizer reddingboten Watersport en Corrie Dijkstra-van Elk zijn binnen acht minuten na het alarm onderweg, zij konden zonder oponthoud door varen richting het Markermeer omdat de sluismeester een van de spuikanalen gereed had gemaakt voor passage van de reddingboten.

Wanneer de reddingboot Corrie Dijkstra-van Elk als eerste bij het motorjacht aankomt werden direct de drie opvarenden van boord gehaald en de achterop bevindende gasflessen verwijderd.

Een poging van de reddingboot bemanning om de brand te bestrijden werd snel gestaakt, door de dikke rook en grote hitte is dit te gevaarlijk.

Onder tussen zijn de brandweerploegen van Enkhuizen en Stede Broec gealarmeerd en is reddingboot Watersport onderweg richting Broekerhaven met de opvarenden van het jacht om de brandweer op te pikken.

Nadat de opvarenden aan land zijn gebracht en de brandweer aan boord is genomen keert reddingboot Watersport terug naar het incident, daar heeft reddingboot Corrie Dijkstra-van Elk reeds een buitenaanval ingezet in een poging de brand te koelen.

Terug bij het Motorjacht werd deze langzij reddingboot Watersport genomen zodat de brandweer een binnenaanval op de brand kon beginnen, tijdens deze bluswerkzaamheden werd het motorjacht gelijk rustig richting Broekerhaven gesleept.

Nadat het motorjacht in Broekerhaven was afgemeerd kon de brandweer de brand definitief uitmaken. Nadat de brand uit was heeft de reddingboot bemanning het incident overgedragen aan de wal diensten.

Het vermoeden bestaat dat de oorzaak moet worden gezocht in een elektrische storing in de achterhut.

Alarm: 08:19 uur Weer: Bewolkt Zicht: Goed Wind: ZW 2 Actie: 75-2015

Enkhuizen

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.