Skip to main content

Twee meldingen binnen een half uur

Datum: dinsdag 18 september 2018 | Sectie: Elburg

Twee acties, nagenoeg tegelijk. Dat betekent prioriteiten stellen en keuzes maken. Dat moest de bemanning van KNRM Station Elburg dinsdag doen. Vlak na elkaar kwamen er twee meldingen binnen. Gelukkig zonder persoonlijk letsel.

De eerste melding kwam tegen 15.30 uur binnen via het Kustwachtcentrum. Een passant had twee mensen opgepikt van een zeilboot die was gekapseisd en in of nabij de vaargeul was gezonken. Omdat een gezonken boot het vaarverkeer zou kunnen hinderen was het belangrijk dat de KNRM poolshoogte ging nemen.

Ter plaatse werd geconstateerd dat het zes meter lange zeilbootje niet direct in de vaargeul lag, maar omwille van de veiligheid werd besloten om het bootje toch boven water te halen. Toen de zeilboot naar veiliger water was versleept en net goed en wel rechtop stond, kwam de tweede melding binnen: een verlaten bootje.

Omdat er bij een dergelijke melding toch sprake kan zijn van slachtoffers, werd de eerste actie veilig gesteld en afgeblazen. Op het Wolderwijd werd het bootje al snel gevonden. Slachtoffers werden gelukkig niet aangetroffen. Waarschijnlijk was het bootje losgeraakt vanaf een ligplek bij Zeewolde of Harderwijk. De KNRM heeft het bootje afgesleept en bij Harderhaven een plekje gegeven. Vervolgens is dit verloren vaartuig aangemeld bij de Waterpolitie Oost Nederland, waar de eigenaar zich kan melden.

Op dat moment kreeg actie nummer 1 van deze dag nog een staartje. De eigenaren waren een watertonnetje met persoonlijke bezittingen verloren. De bemanning heeft in de nabijheid van de plek waar de zeilboot was gezonken nog enkele zoekslagen gemaakt, maar niets aangetroffen. Ook deze melding is overgedragen aan de waterpolitie.

Het was omstreeks 17.30 uur dat de bemanning reddingboot de Evert Floor weer in het boothuis had vastgelegd en de deur achter zich dicht kon trekken.

Elburg

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.