HOME

KNRM assisteert bij Botterdagen Elburg

08-09-2018Elburg

Terwijl Hanzestad Elburg nog nageniet van wederom een geslaagde editie van Open Monumentendag & Botterdagen 2018, maakt KNRM station Elburg de balans op: een botter met een lijn in de schroef, een vastgelopen botter en een motorboot met roerproblemen. De constante paraatheid was niet voor niets! 

Het evenement trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers naar Elburg en velen van hen maken gebruik van de mogelijkheid om mee te varen op één van de vele botters die hier in de haven liggen. De vrijwilligers van station Elburg hadden dit weekend twee reddingboten tot hun beschikking om de veiligheid op het water te kunnen garanderen; de eigen reddingboot Evert Floor en een reddingboot uit de reservevloot de Neeltje Struijs.

De donderdagavond staat traditiegetrouw in het teken van de vlootschouw waarbij botters uit Elburg en omliggende steden de haven binnenvaren. De KNRM was paraat maar heeft hier niet hoeven optreden.
Dat was wel anders tijdens de Bedrijvenwedstrijd op de vrijdag. Ongeveer 45 botters, bemand door ervaren bemanningsleden en gasten van een bedrijf uit de regio, namen deel aan deze wedstrijd. Direct na het startschot kregen de KNRM'ers, die al paraat lagen,via het startschip te horen dat één van de botters met het roer in een lijn verstrikt was geraakt. Dankzij het waterdichte pak kon één van de vrijwilligers vanuit het water de lijn redelijk eenvoudig los trekken, zodat de botter alsnog kon deelnemen aan de wedstrijd.

Tijdens de wedstrijd hebben nog twee aanvaringen plaatsgevonden wat met dergelijke zware, houten vissersschepen een behoorlijke impact heeft, maar van persoonlijk letsel was gelukkig geen sprake. Na de wedstrijd kwam er nog een melding binnen van een botter die was vastgelopen op de ondiepte van de Randmeren. Een botter kan prima varen in ondiep water, maar toch lag het schip muurvast. De krachtige motor van reddingboot de Evert Floor bracht soelaas. Ook dit schip kon haar weg vervolgen.
In de nabijheid van de Elburger brug waren er nog wat kleine incidenten omdat het een ware kunst is om op de wind, op de juiste manier, de brug te benaderen. De KNRM hoefde gelukkig niet op te treden. 

Toen 's avonds tegen 21.30 uur de vrijwilligers rustig thuis zaten, werden zij via de pieper opnieuw aangespoord om in actie te komen. Bezoekers van het evenement, die met hun negen meter lange motorboot met kajuit, van Elburg naar Harderwijk wilden varen kregen te maken met roerproblemen. Zij zochten contact met de KNRM door te bellen met KNRM station Lelystad, die de opvarenden doorverwees naar het Kustwachtcentrum zodat station Elburg kon worden ingeseind. De communicatiekanalen deden hun werk. Het schip is in overleg met de bemanningsleden - vier volwassenen en vier kinderen - retour Elburg gesleept. Uit dankbaarheid werden de booteigenaren ter plekke donateur.

Op de zaterdag, wederom een dag waarop veel mensen zich in de stad en op het water begeven, lag KNRM Station Elburg met de reddingboten in de haven. Klaar om uit te varen bij eventuele calamiteiten. Het bleef rustig. Elburg kijkt terug op een geslaagde evenement. 

DEEL DIT BERICHT
Terug naar nieuwsoverzicht