Skip to main content

Vader en zoon drie kwartier in koud water

Datum: zaterdag 22 september 2018 | Sectie: Elburg

Wanneer de melding 'prio 1, vaartuig omgeslagen' op de pieper verschijnt, komen de vrijwilligers van KNRM Station Elburg direct in actie. Er zou sprake kunnen zijn van mensen die te water zijn geraakt. Eenmaal aangekomen op de betreffende locatie werd duidelijk dat de haast niet overbodig was geweest...

De melding kwam zaterdagmiddag binnen om 15.14 uur. Reddingboot Evert Floor voer uit met vier bemanningsleden naar de doorgegeven locatie. Die was niet heel concreet, aangezien het omgeslagen vaartuig was waargenomen van afstand, vanaf de weg tussen Elburg en Harderwijk. Hier hebben mensen gezien dat een zeilboot in nood was en zij hebben alarm geslagen.

Gelukkig werd het schip in nood snel waargenomen door de bemanningsleden. Toen de reddingboot aankwam was de opluchting groot. Vader en zoon, die voor deze dag een polyvalk hadden gehuurd, bleken al drie kwartier in het water te liggen. Midden op het Veluwemeer is het water ongeveer twee meter diep. De twee heren hielden zich vast aan de omgeslagen boot. Zij hadden drie maal geprobeerd om deze rechtop te krijgen, maar waren hier niet in geslaagd. Het had de mannen wel uitgeput en het water was koud.

Eenmaal ter plaatse werden de twee mannen snel aan boord van de Evert Floor genomen. Ontdaan van de doorweekte kleding werden zij beide in een thermobrancard gewikkeld. Ondertussen werd een ambulance opgeroepen.

Onderweg naar de Bremerbergsehoek, waar ook de ambulance naar toe zou komen, kwam er opnieuw een melding binnen van een omgeslagen vaartuig. Omdat onderkoeling een levensbedreigende situatie is, lag de prioriteit eerst bij het afleveren van vader en zoon. Deze zijn overgedragen aan het ambulancepersoneel en vervolgens voer de Evert Floor terug naar Elburg.

Ook nu was de locatie onduidelijk. Na wat zoeken en communicatie met het Kustwachtcentrum werd duidelijk dat de omgeslagen catamaran, waar het in dit geval om ging, inmiddels door een passant was opgepikt. Ook hier waren twee heren te water geraakt, maar zij hebben minder lang in het water gelegen. Een warme douche zou hier voldoende zijn.

Na contact met het ambulancepersoneel werd duidelijk dat het met de vader en zoon van de eerste actie van deze dag ook goed zou komen. Dit had anders kunnen aflopen, maar zij zijn precies op tijd uit het koude water gered.

Klik hier om een folder te bekijken over onderkoeling.

Elburg

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.