KNRM biedt hulp bij omgeslagen en gezonken zeilboot

4 september 2016

Op zondagmiddag 4 september omstreeks half zes werd de bemanning van KNRM reddingstation Elburg geallarmeerd vanwege een omgeslagen zeilboot op het Veluwemeer. De eigenaar van de zeilboot zou al aan wal zijn gebracht.

Vlakbij Nunspeet bevinden zich drie eilandjes en bij één van die eilanden zou een zeilboot omgeslagen en vervolgens gezonken zijn. Omdat de exacte locatie niet duidelijk was, maakte de bemanning met reddingboot Evert Floor eerst zoekslagen aan de noordzijde. Op de teruggang werd contact gelegd met een bestuurder van een jetski die wist te vertellen dat hij de eigenaar van de zeilboot bij Polsmaten aan de wal had gezet. Hij gaf ook aan waar de zeilboot ongeveer lag, waarna de KNRM de juiste plek vrij snel had gevonden.

Achter eiland 'de Snip' was het open zeilbootje van ongeveer 5 meter lang zodanig onder water verdwenen dat het slecht zichtbaar was - en daardoor een gevaar opleverde - voor het overige vaarverkeer. Nadat het zeil van de boot was gehaald, was het mogelijk het vaartuig te slepen naar ondiep water en uiteindelijk ook naar de trailerhelling op Polsmaten waar de eigenaar zich weer over zijn boot ontfermde.

De eigenaar van de zeilboot is donateur geworden als dank. Rond 19.30 uur was de bemanning terug op het station.