Skip to main content

Brandmelding aan boord loopt met sisser af

Datum: donderdag 08 september 2016 | Sectie: Elburg

Zowel de Dienst Waterpolitie als de KNRM waren al op het water toen om 20.20 uur een PRIO 1 melding binnen kwam: ‘brand aan boord’. Vanuit de Elburger haven, waar de start van de Botterdagen werd gevierd, voeren beide hulpdiensten naar de opgegeven locatie.

Bij uitvraag bleek het te gaan om brand op een sloep met vier personen aan boord, mogelijk gewonden. Vanwege het evenement was het druk in de haven en in het kanaal. Dan moet een afweging worden gemaakt over de snelheid van varen. Ter hoogte van het havenkantoor kreeg de KNRM bemanning te horen dat de opvarenden van boord wilden springen. Op dat moment werd extra gas gegeven.

Op de opgegeven locatie, ter hoogte van de Elburger brug, was niets te zien maar de inmiddels ter plaatse gekomen politie wist de KNRM door te sturen naar het Vogeleiland. Ondertussen was ook de brandweer gealarmeerd. Zij gingen met twee tankauto’s op weg, één zou assistentie verlenen vanuit de polder en de ander vanuit Elburger grondgebied.

Ter plaatse werd geconstateerd dat er flink veel zwarte rook onder het luik vandaan kwam. De eigenaar van de sloep had correct gehandeld door de motor uit te zetten, stroom eraf te halen, het incident te melden en uiteraard het luik dicht te laten. De bemanning van de KNRM ontfermde zich over de slachtoffers door deze aan vaste wal te zetten. Hier werd de brandweer aan boord genomen zodat zij zich over de brand konden ontfermen.

Het motorluik werd geopend en nog meer rook steeg op. Maar er was geen vuur. Hierna werd een tweede luik geopend waarmee het defect zichtbaar werd: een gescheurde uitlaatslang. Het scheepje had inmiddels ook water gemaakt. Toch hebben de hulpdiensten door het snelle handelen en de goede samenwerking verdere schade voorkomen.

Elburg

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.