Vliegtuig crasht voor Noord Hollandse kust

4 januari 2016

Maandagmiddag krijg de bemanning van KNRM station Egmond alarm voor een luchtvaartuig in problemen. Het toestel, een Cirrus SR-20, steeg maandag aan het begin van de middag op van het Engelse Gloucester Airport en had als bestemming Osnabrück (Duitsland).

De reddingboot Adriaan Hendrik wordt met de grootste spoed gelanceerd en is binnen een half uur na het alarm op de laatst bekende positie, op zo’n 6 mijl uit de kust bij Camperduin, vrijwel gelijk worden er wrakstukken van het vliegtuig waargenomen. Een lang lint van wrakstukken markeren de plaats waar het vliegtuig is neergestort.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

De reddingboten Maria Paula (Petten) en de Koen Oberman (Callantsoog) arriveren enkele minuten na de Adriaan Hendrik. De drie boten worden opgelijnd en beginnen een eerste zoekslag langs het spoor van wrakstukken opzoek naar overlevenden.

Langs het strand zoeken de kusthulpverleningsvoertuigen van Callantsoog, Petten & Egmond het strand af naar eventuele aangespoelde wrakstukken.

Aan de hand van de eerste situatie rapportage wordt door de Nederlandse Kustwacht een zoekgebied berekend, dichte mist maakt het zoeken niet gemakkelijk.

De reddingboot Joke Dijkstra (Den Helder) is eveneens onderweg, vanwege de ruimte aan boord wordt zij aangewezen om de zoekactie ter plaatse te coördineren.

Vanuit de lucht worden de reddingboten geassisteerd door een vliegtuig en helikopter van de Nederlandse Kustwacht. Verder zijn de sleepboot Hunter (Rederij Noordgat) en de Kustwacht vaartuigen Visarend en Ievoli Amarant onderweg naar het zoekgebied.

De Defensie Duikgroep (DDG) van de Koninklijke Marine is onderweg naar Egmond om eventueel te kunnen assisteren bij de berging van een eventuele overlevende. Omdat alle eenheden hard nodig zijn binnen het zoekgebied wordt de reddingboot Donateur (Wijk aan Zee) gealarmeerd voor het vervoer van de duikers vanaf het strand van Egmond aan Zee. De Donateur voegt zich later aan bij de zoekende eenheden.

Als rond middernacht het gehele zoekgebied is afgezocht wordt besloten de zoekactie te beëindigen, de Adriaan Hendrik is om middernacht, na een inzet van 9 uur weer terug op station.

Vanuit Den Helder is dan Zr. Ms. Zierikzee onderweg met de Defensie Duikgroep om met behulp van sonar het gehele gebied af te zoeken naar mogelijke wrakstukken van het vliegtuig.

De volgende morgen worden de vrijwilligers van station Egmond voor een tweede maal opgeroepen om samen met de collega’s van Den Helder het gebied nogmaals af te zoeken, echter zonder resultaat.

Actie: 2016 / 1 & 2

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij