Trainingstocht met kajak eindigt in zoekactie

2 juni 2021

Woensdagmiddag krijgt de bemanning van KNRM station Egmond en de Egmondse Reddingsbrigade (ERB) alarm voor een vaartuig in problemen ter hoogte van Bergen aan Zee.

Er wordt uitgerukt met de reddingboot Adriaan HendrikEGM127 (ERB) en de beide terrein voertuigen. Voor de kust van Bergen aan Zee is in eerste instantie niets te zien en starten de beide vaartuigen met het maken van zoekslagen langs het strand.

Kustwachtvaartuig Visarend en het Kustwachtvliegtuig voegen zich bij de zoekende eenheden, terwijl op het strand de bemanning van de beide voertuigen de melding gaan achterhalen.

Op ongeveer anderhalve kilometer uit de kust bemerkt een kajakker dat een helikopter om hem heen blijft cirkelen, na einge tijd krijgt hij het vermoeden dat hij gezocht wordt en begeeft zich naar het strand. Dichter onder de wal ziet hij de reddingboot Adriaan Hendrik en de waterscooter EGM127  opduiken

Een strandganger heeft de kajakker in de verte gezien en is hem daarna uit het oog verloren waarna er bij de Nederlandse Kustwacht alarm is geslagen.

De kajakker is verder in goede conditie en behoeft geen verdere assistentie, hierop keren de beide vaartuigen retour station.

Als de Adriaan Hendrik weer op de bootwagen staat komt er een nieuwe melding binnen van een vaartuig met motor storing, voor een tweede maal wordt de reddingboot gelanceerd. Eenmaal ter plaatse wordt een sleepverbinding gemaakt en het bootje terug gesleept naar het strand van Bergen aan Zee.

Anderhalf uur na het eerste alarm staat de redding boot weer in het boothuis, klaar voor de volgende inzet.

Inzet : 2021/15 & 16