Gevangen op het strand

27 mei 2021

Vanmiddag even na drie uur krijgen de KNRM stations Egmond & IJmuiden alarm voor een vissersvaartuig met een totale black out, het vaartuig is inmiddels gestrand ter hoogte van Egmond Binnen.

Vanuit Egmond vertrekt de reddingboot Adriaan Hendrik en is een kleine 20 minuten na het alarm ter plaatse.

De situatie is inmiddels iets gecompliceerder : een collega visser heeft bij het overgeven van de sleeplijn het vistuig in de schroef gekregen en is eveneens stuurloos. Vanaf de Adriaan Hendrik wordt een sleeplijn uitgebracht waarmee men het tweede vaartuig vrij probeert te houden van de eerste. Een klein uur na het alarm is de reddingboot Dorus Rijkers (station IJmuiden) ter plaatse.

Uiteindelijk lukt het de collega visser om vrij te komen van het vistuig, het vaartuig vaart richting open water en de Adriaan Hendrik neemt de sleepverbinding over. Het vaartuig zit toch vaster als verwacht en de sleepverbinding breekt. Hierop neemt een tweede collega visser de sleepverbinding over van de Adriaan Hendrik en trekt niet veel later het scheepje los van het strand.

De sleep zet onder begeleiding van Kustwacht vaartuig Visarend koers richting de haven van IJmuiden en de beide reddingboten keren retour station.

inzet : 2021/13