Zeiljacht aan de grond na motorstoring

8 juni 2019
Eemshaven

Onze geplande oefendag verliep vandaag anders dan gedacht...

Net in de auto op weg naar het reddingstation werden we 09.17 uur gealarmeerd voor een jachtje wat was vastgelopen en water maakte. Het Duitse zeiljachtje Enisa, met twee personen een boord, had in de Oostereems motorpech gekregen en werd door de harde wind op een zandbank geblazen. Buiswater liet het lijken alsof het jachtje water maakte maar gelukkig bleek dit bij aankomst niet het geval.

Ook onze DGzRS collega’s van Borkum waren gealarmeerd. De Alfried Krupp lanceerde in de Oostereems de Glückauf en samen probeerden we het jachtje te bereiken. Door de ondiepten op die plaats lukte het ons geen van beide om het jachtje van dichtbij te benaderen. Daarom besloten we een sleeplijn met fender uit te gooien zodat het naar het jacht zou drijven. Dit lukte en de schipper van de Enisa kon de sleeplijn aan boord halen en vastleggen. Zo lukte het ons om het zeiljachtje los te trekken.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

We namen de Enisa mee naar de Eemshaven en meerden haar af aan de drijvende steiger. Eenmaal voor de kant bleek er ook een hondje aan boord te zijn wat erg blij was dat hij van boord kon. Hij sprong vrijwel direct van boord op de scherpe roosters van de steiger. We droegen hem van de drijvende steiger naar de wal waar duidelijk werd dat hij “hoge nood” had. Nadat de gegevens waren opgenomen en hondje ‘Snoopy’ weer terug aan boord was, namen we afscheid en gingen we terug naar het reddingstation.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij