HOME

Zeilbootje en bemanningslid in veiligheid gebracht

12-06-2018 eemshaven

Zeilbootje en bemanningslid in veiligheid gebracht.

Vanmiddag werd nabij de zeedijk, 1500 meter ten Westen van de havenmonding van de Eemshaven een klein zeilbootje opgemerkt door het peilvaartuig ‘Geo Explorer’. Het enige bemanningslid wat aan boord was, stond naast het bootje in het water en probeerde het weer richting dieper water te trekken. Vanwege de aanlandige wind werd het bootje steeds verder naar de kant gedrukt. De bemanning van de ‘Geo Explorer’ vertrouwde de situatie niet en bracht de Havendienst op de hoogte. Hierop zocht de havendienst contact met een van onze schippers. Na kort overleg besloten we om ter plaatse polshoogte te gaan nemen. Onze reddingbootschipper nam contact op met het Kustwachtcentrum met de vraag of zij de pagers over wilden laten gaan.

Om 16.49 uur gingen onze pagers; PRIO 2 ‘Vaartuig aan de grond’. De ‘Geo Explorer’ hield ondertussen een oogje in het zeil. Even na vijven waren wij ook ter plaatse. Een klein zeilbootje van
6 meter lang dobberde in ondiep water nabij de dijk. Toen we aan kwamen varen liep de man ons al tegemoet door het water. Waar de man stond, konden wij hem met de Jan en Titia Visser op enkele meters na, benaderen. Wij gaven de man een sleeplijn mee wat de man daarna aan zijn bootje probeerde te bevestigen, dit lukte echter niet. De man gaf aan dat hij de sleeplijn niet wenste te gebruiken en probeerde aansluitend om zijn bootje op eigen kracht, lopend naar dieper water te brengen. Dit lukte, waarna hij het bootje in dieper water voor anker legde. Op dat moment was er in principe geen hulpvraag meer en met opkomend water zou hij verder gaan varen.

Wij waren er toch niet gerust op en bleven nog even in de buurt van het bootje. Dat was maar goed ook want de man bleek niet meer aan boord van zijn bootje te kunnen komen. We hebben een van onze opstappers afgezet om de man aan boord van zijn bootje te helpen. We hebben de man geadviseerd om onder onze begeleiding de Eemshaven binnen te varen. De man stemde hier mee in en is met ons meegevaren de haven in. Eenmaal in de haven raakte hij vlakbij de drijvende steiger weer in de problemen. Hierop besloten we alsnog een lijntje over te brengen om hem het laatste stukje naar de steiger toe te slepen. Toen we het bootje hadden afgemeerd aan de drijvende steiger en de gegevens waren opgenomen, keerden we weer terug naar het reddingstation waar we ons tegen zevenen weer ‘terug op station’ meldden bij het Kustwachtcentrum.

 

DEEL DIT BERICHT
Terug naar nieuwsoverzicht