Skip to main content

Theodorus vraagt om hulp in de Zuidoost Lauwers

Datum: donderdag 14 juni 2018 | Sectie: Eemshaven

Theodorus vraagt om hulp in de Zuidoost Lauwers

Gistermiddag, even na drieën werden we gealarmeerd PRIO1 ‘Vaartuig aan de grond’. Het zeiljacht ‘Theodorus’ was in de Zuidoost Lauwers aan de grond geraakt en wilde graag uit deze ongemakkelijke situatie gehaald worden. Het was echter bijna laagwater en we konden helaas niet dicht genoeg bij de Theodorus komen met de reddingboot. We konden daardoor niets voor het echtpaar aan boord van de ‘Theodorus’ betekenen. We gaven hen het advies een anker uit te gooien en af te wachten tot er weer voldoende water zou staan waardoor het jacht weer vanzelf zou gaan drijven. Het echtpaar zou hun reis daarna gewoon kunnen vervolgen. Wij keerden terug naar het station. Evenals de reddingboot Edzard Jacob van KNRM Schiermonnikoog die ook voor de ‘Theodorus’ gealarmeerd was en nog onderweg was naar de Zuidoost Lauwers.

’s Avonds laat om 23.32 uur gingen de pagers weer. PRIO2 ‘Vaartuig aan de grond’. Eenmaal aan boord van de Jan en Titia Visser hoorden we dat het echtpaar aan boord van de ‘Theodorus’ toch weer om hulp had gevraagd. De ‘Theodorus’ was inmiddels wel weer gaan drijven maar het echtpaar wilde nu het donker was geworden graag de Zuidoost Lauwers uit, over het wantij en door het Ra geholpen worden. Ook de bemanning van reddingboot ‘Edzard Jacob’ van KNRM Schiermonnikoog was weer gealarmeerd.
Het was bijna hoogwater dus verwachtten we deze keer wel bij de ‘Theodorus’ te kunnen komen. Om 00.15 uur waren we ter plaatse en brachten een van onze opstappers aan boord van het zeiljacht. We hebben de ‘Theodorus’ naar het diepere water van de Oude Westereems begeleid waarna de schipper van de ‘Theodorus’ aangaf zich wel weer te kunnen redden en naar Borkum zou varen.
Onze collega’s van KNRM Schiermonnikoog waren nog onderweg naar de Zuidoost Lauwers en konden omdat het zeiljacht inmiddels al geholpen was, omkeren en retour station gaan. Wij gingen nog even langszij bij de ‘Theodorus’ en haalden onze opstapper op. Daarna voeren we terug naar de Eemshaven waar we om 01.25 uur weer voor de kant lagen en naar huis konden om nog een paar uurtjes slaap te pakken.

Eemshaven

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.