Urenlange zoekactie nabij Delfzijl

2 februari 2019

Gistermiddag werden wij om 14.16 uur gealarmeerd; Prio 1, ‘Persoon water ingelopen/vermist’. Eenmaal aan boord van de 'Jan en Titia Visser' kregen we extra informatie van het Kustwachtcentrum (KWC). In Delfzijl nabij de Handelskade-Oost was een man het water ingelopen met onbekende bedoelingen. We werden verzocht contact met de politie ter plaatse te zoeken voor meer info.
We besloten de ‘Bocht van Watum’ in te varen en zo naar Delfzijl te gaan omdat we zo de meeste kans hadden om de man te benaderen.
De man was een ondiepe geul doorgelopen en liep over de zandplaat ‘Paap’ richting de Eemshaven. Een politieagent in overlevingspak was hem gevolgd. Rond 15.00 uur zagen we de man zelf ook op de ‘Paap’ lopen maar het zicht was slecht door opkomende mist. De man had flink de pas erin. Met de reddingboot was het onmogelijk om de man te benaderen en daarom besloten we twee opstappers op de plaat af te zetten om hem de pas af te snijden. Omdat de man mogelijk onderweg was naar diepwater aan de noordzijde van de plaat, keerden we de ‘Jan en Titia Visser’ en voeren naar de noordzijde van de plaat in de hoop de man daar op te kunnen vangen.
We waren net aan de andere kant van de plaat toen we hoorden dat onze opstappers in overlevingspak niet verder konden door de slik en dat zij terug zouden gaan naar de plaats waar ze waren afgezet. Een rubberboot van de politie was inmiddels ook ter plaatse en na overleg namen zij onze positie aan de noordzijde van de plaat over zodat wij onze eigen mannen weer konden oppikken in de ‘Bocht van Watum’. Ook de politieman had zijn achtervolging gestaakt en had zich bij onze opstappers gevoegd. We namen ze aan boord en hoorden over de marifoon dat de man op de plaat weer richting Delfzijl liep. Omdat het nog steeds onduidelijk was wat de bedoeling van de man was, zetten we weer bemanningsleden op de uitkijk.
Toen we de man om 16.45 uur ineens weer in het vizier kregen peilden we zijn positie uit. Juist toen we zijn positie doorgaven aan het KWC kregen we ineens een reactie uit onverwachte hoek; ,,Hallo reddingboot, hier wadloper. Peilt u mij uit? Ik peil u op tegengestelde richting”. Na wat over en weer communiceren werd ons duidelijk dat de man waarvoor wij al uren in touw waren, een geoefende wadloper bleek te zijn. Hij gaf aan deze tocht goed te hebben voorbereid en wilde de tocht ook niet afbreken en bij ons aan boord komen. Hij was zich er niet van bewust dat wij naar hem op zoek waren. Na het noteren van de meest noodzakelijke gegevens beëindigden we de zoekactie.
Omdat het ons verstandig leek dat de politieman bij ons aan boord even medisch gecheckt zou worden vroegen we het KWC om een ambulance bij het reddingstation. Tegen 17.30 uur meldden we ons weer terug op station en droegen we de politieman over aan het ambulancepersoneel. Gelukkig bleek de politieman na weer wat te zijn opgewarmd in orde.

Doordat de zoekactie alle aandacht van onze schipper en de bemanning vroeg hebben we deze keer geen eigen beelden van de actie.We bedanken Eemskrant.nl voor het beschikbaar stellen van enkele foto's!