Reddingbootdag abrupt ten einde vanwege zoekactie

11 mei 2019

Een erg gezellige Reddingbootdag was het gisteren! Het weer werkte ook helemaal mee. Een heerlijk zonnetje aan een mooie Hollandse lucht sierde boven de Eemshaven. Het was minder druk dan andere jaren maar dit gaf ons als vrijwilligers meer ruimte voor persoonlijke gesprekken met de bezoekers en ook de wachttijd voor een vaartochtje met reddingboot Jan en Titia Visser was minder lang. De bezoekers genoten zichtbaar en daar was het ons natuurlijk om te doen!

Even na 14.00 uur werden we tijdens een vaartochtje met gasten opgeroepen door het zeiljacht ‘Coriolis’. De schipper van de ‘Coriolis’ had een onbemand zeiljacht aangetroffen op de Eems en vroeg of wij polshoogte wilden gaan nemen. Snel werden onze gasten naar het reddingstation gebracht en bij het zeiljacht aangekomen troffen ook wij niemand aan op het jacht. Meteen rees het sterkte vermoeden dat er iemand overboord geslagen zou zijn. We meldden dit bij de Nederlandse Kustwacht en werden verzocht om als On Scene Coördinator (Coördinator van alle varende rescue eenheden) te fungeren. Hierop hebben wij een grote zoekactie op touw gezet.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Onze Duitse collega’s van DGzRS Borkum waren ‘s morgens al met de Seenotkreuzer ‘Alfried Krupp’ naar onze Reddingbootdag gekomen. De laatste keer met ‘Die Alfried’. Volgend voorjaar wordt er een nieuw reddingsschip op Borkum gestationeerd, de ‘Hamburg’. ‘Alfried Krupp’ mag dan met pensioen. De DGzRS bemanning had nog graag voor de laatste keer alle mogelijkheden van de ‘Alfried Krupp’ aan het Nederlandse publiek getoond tijdens een spectaculaire demonstratie in de haven voor ons reddingstation maar net toen zij aan de demonstratie wilden beginnen kwam ons verzoek om versterking bij de zoekactie binnen en werd de demonstratie onmiddellijk gestaakt.
Ook de DGzRS reddingboot ‘Hans Dittmer’ van het eiland Juist was net op ons station gearriveerd om onze Reddingbootdag te bezoeken toen ook zij rechtsomkeert konden maken om net als de ‘Alfred Krupp’ aan te sluiten bij de zoekactie naar de vermiste persoon.

Het Kustwachtvliegtuig en een Duitse Seaking (helikopter) hielpen vanuit de lucht mee met zoeken. Het kustwachtvliegtuig was ACO (Aircraft Coördinator) voor alle vliegende eenheden. Toen er na ruim een uur zoeken nog niemand was aangetroffen werd de zoekactie opgeschaald door de Kustwacht en werden ook de KNRM reddingboten van Lauwersoog en Schiermonnikoog opgeroepen. En een Nederlandse SAR-heli ging de lucht in om richting de Eems te vliegen.
Een kwartier na het opschalen kwam het bericht dat de vermiste persoon in goede gezondheid was aangetroffen. De man was tijdens werkzaamheden aan de fok na een onverwachte beweging van het jacht te water geraakt. Hij was wel gezekerd met een lifeline maar kon niet meer aan boord van zijn jacht komen. Hij besloot de lifeline los te maken in de hoop het trappetje aan de achterzijde van het jacht te kunnen grijpen. Toen dit mislukte is de man naar de Duitse kust gezwommen. Bij Campen kwam hij aan land en meldde zich daar bij Bremen Rescue.
Wat heeft deze man een geluk gehad! Ruim 2,5 mijl moeten zwemmen in de Eems waar op veel plaatsen een sterke stroming staat en dat bij een watertemperatuur van net 12 graden celcius… De man droeg gelukkig een reddingsvest. Zo werd de noodzaak van het gebruik van een reddingsvest ook hier maar weer eens bewezen!
Zijn zeiljacht is door twee van onze bemanningsleden naar de haven van Delfzijl gevaren en daar in de jachthaven afgemeerd.

Eenmaal terug in de Eemshaven was er koffie voor alle redders. Ook de Duitse collega’s kwamen nog even koffiedrinken voordat ze weer naar Borkum en Juist vertrokken.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij