Nachtelijke zoekactie na noodoproep

27 juni 2019

(Actie 16/2019)
Nachtelijke zoekactie na noodoproep.

Afgelopen nacht werden we om 01.50 uur gewekt door onze piepers. Een PRIO 1 melding voor een vaartuig wat water maakte zorgde ervoor dat we heel snel uit bed en onderweg naar het reddingstation waren.

Aan boord kregen we meer details en voeren we met spoed naar de opgegeven positie wat in het Huibertgat, ten Westen van Borkum moest zijn. De tweekoppige bemanning van het zeiljacht ‘Arasticca’ had een noodoproep verzonden omdat hun jacht water maakte maar daarna kreeg MRCC Bremen geen contact meer met de bemanning van de ‘Arasticca’. We vreesden het ergste…
De Duitse reddingboot ‘Alfried Krupp’ van Borkum spoedde zich ook naar het Huibertgat en fungeerden als One Scene Coördinator (OSC). Meerdere vissersschepen die in de buurt voeren sloten aan om mee te helpen zoeken, evenals de SAR heli van de Duitse Marine.
Maar op de opgegeven positie werd geen jacht aangetroffen. Ook vanuit de lucht werd niets gezien.

Er vanuit gaande dat de coördinaten niet juist waren werd het zoekgebied verplaatst. Een stevige Noordwestelijke wind en golven tot twee meter hoog maakten het zoeken er niet gemakkelijker op. Ruim 5 zeemijlen Oostelijker dan de eerst opgegeven positie werd het jacht uiteindelijk gevonden door een van de zoekende vissersschepen. Het bleek te zijn gestrand op het strand (zeehondenbank) van Borkum. De bemanning van het jacht stond in het zand naast het jacht. Vanuit de lucht werd dit bevestigd door de Marine vliegers en zij namen kort daarna de twee bemanningsleden aan boord van de helikopter. De zoekactie werd beëindigd. Iedereen kon weer terug naar het station. Het jacht achterlatend op het strand. Wij waren om 03.35 uur terug in de Eemshaven en na de ‘Jan en Titia Visser’ weer uitruk gereed te hebben gemaakt, konden we naar huis om nog een paar uurtjes te slapen voordat we allemaal weer aan het werk moesten.

Vandaag, bij daglicht werd pas goed duidelijk in wat voor vervelende positie het jacht zich bevond en welke schade het jacht had opgelopen. We willen Jörg Zogel uit Borkum hartelijk danken voor de foto’s van de ‘Arasticca’ op het strand. We zijn blij dat we zijn foto’s mogen gebruiken bij dit bericht!

Jörg, vielen Dank für die Bilder der Arasticca am Strand! Wir freuen uns, dass wir Ihre Fotos mit dieser Nachtricht verwenden können!