Duits motorjacht in de problemen op de Eems

8 september 2018

In de afgelopen weken zijn we meerdere malen gealarmeerd maar werd de melding later weer ingetrokken. Ook dat gebeurd. Toch nemen we elke alarmering serieus want onze hulp kan zomaar weer heel hard nodig zijn…

Zaterdagmiddag gingen onze pagers weer. Een Duits echtpaar was in de problemen geraakt met hun motorjacht Jula. Nadat de motor het af liet weten dreven ze middenin de drukke vaargeul op de Eems. Nadat ze om hulp hadden gevraagd bij Knock Radar, schoot de op dat moment passerende tanker Synthese 2 het jacht te hulp. Ze namen de Jula langszij en namen haar mee naar een veiligere plek op de Oterdummer rede nabij Delfzijl.

Knock Radar nam telefonisch contact op met een van onze schippers waarna hij het Kustwachtcentrum verzocht om onze pagers over te laten gaan.
Ruim een half uur later waren we met reddingboot Jan en Titia Visser op de Oterdummer rede en namen het jacht Jula over van de Synthese 2. We voeren met de Jula op sleep naar de haven van Delfzijl. We waren nog maar net in het zeehavenkanaal toen bleek dat ook daar een jacht in de problemen was. Dit zeiljacht was aan de grond gelopen. We beloofden de bemanning van het zeiljacht terug te komen zodra we de Jula veilig in de jachthaven van Delfzijl hadden afgemeerd.
Toen we korte tijd later terugkwamen bij het zeiljacht bleek het al op eigen kracht weer te zijn losgekomen en had het onze hulp niet meer nodig. We voeren daarom terug naar het reddingstation in de Eemshaven waar de reddingboot weer werd klaargemaakt voor een volgende inzet.