Skip to main content

Zeilvakantie loopt anders dan gepland...

Datum: vrijdag 17 augustus 2018 | Sectie: Eemshaven

Zeilvakantie loopt anders dan gepland…

Drie zeilsters waren vanochtend al vroeg met de ‘Pilar’ vanaf Borkum vertrokken om naar Ameland te zeilen maar een touw in de schroef en niet veel later ook nog een afgebroken giek gooiden “roet in het eten”.
Wij werden gealarmeerd en voeren met de ‘Jan en Titia Visser’ richting de Westereems waar het zeiljacht moest drijven. Eenmaal in de Westereems bleek het zeiljacht daar niet te zijn. Het was al een flink eind meegenomen door de sterke stroming waardoor we de ‘Pilar’ noordelijker dan verwacht boven Borkum aantroffen waar het lag te stampen in de golven van een ondiepte. We namen de ‘Pilar’ op sleep naar de Eemshaven. Een paar uur durende tocht. In de Eemshaven legden we haar aan de drijvende steiger in de Emmahaven. Terwijl we de gegevens aan het opnemen waren en overlegden hoe we de zeilsters verder konden helpen met de schroef en de giek, werden we opnieuw opgepiept om hulp te bieden aan een zeiljacht. We namen eerst afscheid van deze zeilsters en gingen op weg naar Delfzijl waar drie jonge zeilers uit Noorwegen motorproblemen hadden aan hun zeiljacht ‘Valkyrie’. Ze konden Delfzijl wel op zeil bereiken maar hadden hulp nodig om het zeehavenkanaal door te komen richting de haven. We sleepten hen naar de jachthaven. Een vlotte hulpverlening waarna we ook weer snel terug konden naar de Eemshaven.

De eigenaresse van de ‘Pilar’ had ondertussen geprobeerd om onder water het touw los te snijden van de schroef. Helaas was dit niet gelukt. Vanuit ‘Marine & Offshore Solutions B.V.’ (MOS) werd hulp aangeboden en nadat onze schipper met de eigenaar van dit bedrijf had overlegd, sleepten we de ‘Pilar’ naar de Beatrixhaven waar op dat moment door een duiker van ‘Nautechnics’ onderhoudswerkzaamheden werden gepleegd onder aan een van de schepen daar. De duiker was bereid om ook even onder de ‘Pilar’ te kijken om het touw los te halen en de schroef te inspecteren. We begonnen daarna met elkaar aan het herstellen van de giek zodat de zeilsters hun reis weer zouden kunnen vervolgen. Door de eigenaar van ‘MOS’ werd de reparatie aan de giek later afgerond zodat wij terug konden naar het reddingstation om de reddingboot te bunkeren en schoon te maken.
We kijken terug op een drukke maar mooie ‘hulpverleningsdag’ met ook een prettige samenwerking in de Eemshaven door verschillende disciplines.

Eemshaven

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.