Belg twee keer in de problemen

21 juni 2018

Woensdagavond meldde een Belgische kotter dat hij zijn net in de schroef had gedraaid ter hoogte van de verkenningston van het Schulpengat en dat hij vleugellam was. Hierop werden de Helderse opstappers gewaarschuwd. De schipper van de Helderse reddingboot verzocht telefonisch aan de Kustwacht om ook station Callantsoog te waarschuwen.

Na ongeveer een halfuur waren beide reddingboten aanwezig. Een paar man werden overgezet met sleepgerei en de kotter werd aan de reddingboot Joke Dijkstra vastgeknoopt. Hierop ving de sleeptocht naar de Helderse haven aan, met de Callantsoger reddingboot Veronica standby.

Aanvankelijk had men nog de stroom tegen, maar de vloed begon te lopen en zo ging het met een vaartje van bijna 5 knopen richting Den Helder, dat twee uur later werd bereikt.

In de haven werd de 24 meter lange kotter langszij de Joke Dijkstra genomen en even later aan een pier bij de visafslag vastgemaakt.

Donderdag net na de middag hoorde men in het Helderse boothuis de Belgische kotter weer de Kustwacht oproepen. Het schip had nu een black-out, ofwel alles was uitgevallen door water in de dieseltank. Deze keer lag het schip in het Gat van de Stier en dreigde op een zandplaat te stranden.

Weer werden de Helderse opstappers gewaarschuwd en na een kwartier voer de Joke Dijkstra uit. Deze keer hoefden de opstappers niet in actie te komen. De sleepboot Noordzee van de Koninklijke Marine was ook uitgevaren en nam de kotter op sleeptouw. De Joke Dijkstra bleef standby totdat de sleep in de haven was. Daar kregen de Belgen een hulpmotor aan de praat, zodat de bomen getopt konden worden en de netten weer aan boord konden worden genomen. Dit vergemakkelijkte het voor de kant brengen aanzienlijk.

Dit was alweer actie 24 en 25 voor Den Helder in 2018