Officiële indienststelling Challenger

25 maart 2017

De vrijwilligers van KNRM Callantsoog zijn trots op hun nieuwe voertuig, de Caterpillar Challenger. Dit voertuig stelt de bemanning in staat de reddingboot vanaf het strand te lanceren. Vicevoorzitter Jan de Ruiter ‘De oude Challenger was motorisch en technisch versleten. Het was gewoon tijd voor een nieuwe. Wij moeten zo snel mogelijk de reddingboot kunnen lanceren als er mens of dier in nood is op zee. Of auto’s lostrekken uit het zand voordat het water opkomt. Tijd is cruciaal, een paar minuten kan het verschil zijn tussen leven en dood. Materiaal dat goed functioneert, is daarom heel belangrijk’, zegt de Ruiter. Zo kan de reddingboot Koen Oberman van KNRM Callantsoog 24 uur per dag, 365 dagen per jaar onder alle (weer)omstandigheden ingezet worden.

De bemanning heeft het voertuig al uitvoerig getest tijdens hun oefenavonden en hij rijdt als een zonnetje concluderen zij. ‘Samen hebben we hard nagedacht voor een passende naam. De naam is Catweasel geworden’ zegt de Ruiter. 'Cat is de afkorting van Caterpillar en weasel is met een knipoog naar de oude tv-serie Catweazle. Ook is het een verwijzing naar de Weasel, ons oude rupsvoertuig dat in de vorige eeuw jaren lang het wippertoestel en later de eerste rubberboot voor ons vervoerd heeft. De Weasel is nu te zien in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder’.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Mevrouw van Kampen-Nouwen, Burgemeester van Schagen en voorzitter van KNRM Callantsoog stelde de Challenger officieel in dienst in het bijzijn van de bemanning en vrijwilligers van KNRM Callantsoog en leverancier Habbeke uit Hoorn.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij