Noodgedwongen overnachting op de Razende Bol bij Den Helder

8 augustus 2018

Op woensdag 8 augustus om 15.41 uur ging het alarm af bij de bemanning van KNRM Callantsoog. Een motorboot had alarm geslagen nadat hij twee personen had gezien, die om hulp zwaaiden op de Razende Bol voor Den Helder. De motorboot kon zelf niet dichtbij komen door hun diepgang de branding. De reddingboot Koen Oberman was snel ter plaatse en neemt zelf ook twee zwaaienden personen aan de waterlijn waar. De Koen Oberman vaart de branding in en zet een van de opstappers met een sleeplijn af. De opstapper zwemt verder door de branding en een getijdengeul. Aangekomen op het strand blijken de twee personen in goede conditie.

De twee personen waren de avond daarover naar de Razende Bol gevaren en kregen motorpech. Toen de waterscooter voor anker lag werd deze ook nog getroffen door de bliksem. Tot overmaat van ramp werkte hun mobiele telefoons niet en waren ze gedwongen om de nacht door te brengen op de Razende Bol. Die nacht regende en waaide het hard en ze werden geteisterd door onweer. Ze probeerden te schuilen in een geïmproviseerde hut.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Er wordt geprobeerd om de twee personen en hun bagage aan boord van de Koen Oberman te krijgen. De opstapper neemt een van de twee personen met bagage mee in de branding en daar worden ze opgepikt door de reddingboot. De opstapper keert weer terug naar het strand om het andere persoon mee te nemen. Het kost dit keer meer moeite om de Koen Obeman door de branding te manouvreren en het tweede persoon met bagage aan boord te krijgen. Uiteindelijk lukt het en beide personen verkeren in goede conditie. De Koen Oberman gaat buiten de branding liggen en na overleg wordt besloten de waterscooter te bergen. De opstapper is inmiddels weer teruggekeerd naar het strand en maakt de sleeplijn vast aan de boeg van de waterscooter. Het anker wordt losgemaakt van de waterscooter. De Koen Oberman waagt zich weer in de branding en maakt een sleeplijn vast. Langzaam met precisie en geduld wordt de waterscooter door de branding getrokken met de opstapper, die fungeert als bestuurder, erop. Eenmaal uit de branding vaart de Koen Oberman met waterscooter naar Den Helder.

Nadat de twee personen in goede gezondheid zijn afgezet met hun bagage vaart de Koen Oberman terug naar de Razende Bol en bergt nog het anker. Daarna vaart de bemanning weer terug naar Callantsoog.

Door de oplettendheid van de schipper van de motorboot en de bemanning van KNRM Callantsoog konden de bestuurders de waterscooter gelukkig in goede gezondheid gered worden.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij