Skip to main content

Potvissen gered vanaf Westerschelde

Datum: zaterdag 02 april 2016 | Sectie: Breskens

Zaterdagochtend werden er twee potvissen gesignaleerd in de relatief ondiepe Westerschelde. Door een gezamenlijke reddingsactie van Rijkswaterstaat, Kustwacht, EHBZ en KNRM Breskens werden de dieren succesvol terug naar de Noordzee gedreven.

Vogelspotters nabij Breskens zien zaterdagochtend grote walvissen zwemmen in de Westerschelde. Al snel wordt duidelijk dat het om een potvissen gaat. Potvissen kunnen niet overleven op de Westerschelde, omdat deze te ondiep is en er ook geen voedsel voor deze dieren is. Ook is er gevaar dat de dieren zullen stranden.

Na de waarneming houdt Rijkswaterstaat de situatie in de gaten vanaf patrouillevaartuig RWS 79. Als de dieren verder de Westerschelde op zwemmen wordt er alarm gemaakt voor de hulpdiensten. Kustwacht patrouillevaartuig Zeearend schiet te hulp en ook reddingbootbemanning van Breskens wordt gealarmeerd.

Reddingboot Zeemanshoop vaart uit en zet eerst koers naar Vlissingen. Hier halen we Albert Dijkstra op die namens de Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ) ons kan adviseren hoe we moeten handelen.

Het blijkt lastig om een goede waarneming van de dieren te krijgen en zien welke kant ze uit gaan. Wanneer we een goed beeld hebben, blijven we met de schepen ten oosten van de dieren om ze met onze schepen richting het westen te verdrijven. Uiteindelijk lijkt de strategie te werken en kiezen de dieren via het hoofdvaarwater een koers richting de Noordzee.

Rond 12.30 uur zwemmen de dieren in de monding van de Westerschelde in de juiste richting en wordt besloten om ze verder met rust te laten.

Al met al een geslaagde reddingactie door een goede samenwerking tussen Rijkswaterstaat, Kustwacht, EHBZ en KNRM.

Tijdstip alarm: 9:56 uur
Wind: Zuid 3 Bft.
Zicht: Goed

Film: KNRM Breskens

Foto’s: Albert Dijkstra & KNRM Breskens

Breskens

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.