Motorboot loopt vast op zandbank Breskens

30 juli 2021

Gistermiddag is de bemanning tweemaal gealarmeerd voor een vastgelopen motorboot op de zandbank van Breskens. De motorboot blijkt vast te zitten in het zand en kan daarom niet losgetrokken worden zonder schade. Nadat er een anker wordt weggezet is het een uur wachten op hoger water. De motorboot komt los, maar blijkt helaas niet meer op eigen kracht te kunnen varen en wordt daarna door reddingboot Zeemanshoop naar de haven gesleept.

Gistermiddag wordt er bij het Kustwachtcentrum melding gemaakt van een vastgelopen motorboot op de zandbank van Breskens. De bemanning wordt gealarmeerd, waarna reddingboten Zeemanshoop en Leng uitvaren. Eenmaal ter plaatse wordt er met de Leng een opstapper afgezet om de situatie te beoordelen. De motorboot blijkt vlak voor laagwater te zijn vastgelopen en zit vast, waardoor het niet meer mogelijk is om de boot zonde schade los te trekken. Omdat er na een uur voldoende water zou moeten zijn, wordt er tijdelijk een anker weggezet. Beide reddingboten varen hierna weer naar Breskens.

Binnen een uur wordt de bemanning opnieuw gealarmeerd voor dezelfde motorboot. Deze was inmiddels drijvend, waarna de bemanning van de motorboot het anker heeft binnengehaald. Doordat de boot in het zand had vastgezeten met haar ‘Z-drive’, kon zij echter niet meer op eigen kracht varen en dreef door de wind en stroming verder de zandplaat op. Ter plaatse is er vanaf de Zeemanshoop een sleepverbinding gemaakt en is de motorboot veilig in Breskens afgemeerd.

 
Tijdstip alarm: 12.22 uur en 14.14 uur
Wind: West/Zuid-West 6 bft.
Zicht: Goed