Skip to main content

Huur-RIB strandt voor Breskens

Datum: vrijdag 26 mei 2017 | Sectie: Breskens

Reddingboot Zeemanshoop heeft op Hemelvaartsdag 6 personen van een RIB geëvacueerd. Hun boot lag hoog en droog voor Breskens. In de daaropvolgende nacht heeft de reddingboot geassisteerd om de RIB veilig weg te krijgen bij het hoge tij.

Zes Belgische mannen varen in de late namiddag van Hemelvaartsdag met hun gehuurde RIB nabij de Plaat van Breskens. Hier maken ze hoogstwaarschijnlijk een navigatiefout en komen daardoor vast te zitten op de zandplaat.

Na overleg met de eigenaar van de RIB besluiten ze om 112 te bellen. De Gemeenschappelijke Meldkamer Zeeland (GMZ) alarmeert direct de reddingbootbemanning van Breskens.

Wanneer reddingboot Zeemanshoop ter plaatse komt ligt de 8 meter lange boot al volledig droog. In overleg met verkeerscentrale Vlissingen wordt besloten om alle 6 opvarenden aan boord van de reddingboot te nemen. Twee opstappers van de Zeemanshoop zetten samen met de schipper van de RIB nog het anker uit, zodat ze bij het omkomende tij niet weg kan drijven.

Het is pas om negen uur ’s avonds volledig laag water, waardoor onze inschatting is dat de boot pas na middernacht terug zal loskomen. Besloten wordt om dan opnieuw uit te varen en assistentie te bieden.

Iets na middernacht gaan wederom de piepers van de reddingbootbemanning af. Opnieuw wordt koers gezet naar de RIB. Eenmaal aangekomen gaan de schipper van de RIB en twee opstappers van KNRM Breskens de plaat op, om de boot bij het hoge tij veilig van de plaat te manoeuvreren.

Rond 1.30 uur komt de RIB los en kan het anker binnengehaald worden. Veilig wordt de RIB terug naar het vaarwater gebracht.

Eenmaal in het vaarwater wordt er onder begeleiding van de Zeemanshoop koers gezet richting Cadzand. Hier wordt de RIB aan haar vaste ligplaats in de nieuwe jachthaven afgemeerd.

Reddingboot Zeemanshoop gaat retour naar Breskens en loop rond 2.30 uur haar thuishaven binnen.

Tijdstip alarm: 18:05 & 0:26 uur
Wind: Noord 3 Bft.
Zicht: Goed (later donker)

Foto’s: Ronald Ribbe & KNRM Breskens

Breskens

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.