Grote zoekactie na kapseizen Bressiaans zeiljacht

1 juli 2017

Een Bressiaans zeiljacht dat mee deed aan een zeilwedstrijd is zaterdag gekapseisd op de Noordzee. Reddingboot Zeemanshoop nam deel aan de grote zoekactie die werd gehouden om het laatste vermiste bemanningslid te vinden. Helaas zonder resultaat.

Het bekende zeiljacht Capella uit Breskens nam deel aan de Light Vessel Race 2017. Deze zeilrace is een lange afstand zeezeil wedstrijd met start en finish in Zeebrugge en wordt grotendeels 's nachts gezeild.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Organisator RBSC had zaterdag al een tijd geen radiocontact meer ontvangen van het zeiljacht, maar ging er vanuit dat het om een technisch mankement ging. Maar als de Capella een tijdje na het verwachte tijdstip nog niet is gefinisht krijgt men het vermoeden dat er toch meer aan de hand is.

Rond 14.30 uur wordt dat vermoeden bevestigd. Het baggerschip Reynaert vindt het jacht met vijf van de zes opvarenden. Twee opvarenden zijn helaas overleden.

Direct wordt door de Belgische Kustwacht alarm gegeven voor de Seaking helikopter en de reddingboten. Wanneer bekend wordt dat het ongeval al plaats gevonden heeft rond 8.30 uur wordt er nog verder opgeschaald. Het zoekgebied voor de vermiste zeiler in namelijk immens groot.

Iets na 16:00 uur wordt ook het aanbod voor hulp van de Nederlandse Kustwacht geaccepteerd. Kort hierna worden de reddingboten van Breskens en Cadzand gealarmeerd. Tevens gaan een Nederlandse SAR helikopter en het Kustwachtvliegtuig ter plaatse.

Met zeer veel varende en vliegende eenheden wordt een zoekactie opgezet op de Belgische Noordzee tussen Oostende en Zeebrugge. Wanneer de vermiste persoon rond 21.30 uur nog steeds niet is gevonden, wordt de zoekactie door de Belgische Kustwacht gestopt.

Alle eenheden gaan retour naar hun thuishaven. Reddingboot Zeemanhoop loopt rond 22.15 uur haar thuishaven binnen.

Zie ook de reportage van VTM via ClubRacer:
Zeiljacht Capella gekapseisd tijdens Light Vessel Race

Tijdstip alarm: 16:11 uur
Wind: Noord-West 5 Bft.
Zicht: Goed

De Plaatselijke Commissie en Bemanning van KNRM reddingstation Breskens willen graag hun medeleven uiten aan de families van de omgekomen en vermiste zeilers en wensen hun veel sterkte toe.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij