Skip to main content

Franse zeilers in grote problemen voor Breskens

Datum: zaterdag 11 augustus 2018 | Sectie: Breskens

De reddingboot van Breskens heeft zaterdagochtend twee Franse zeilers gered. Hun jacht was door de wind in het tij in grote problemen gekomen op de Plaat van Breskens.

De jachthavenmeester en verschillende bewoners van Port Scaldis zien dat een zeiljacht in grote problemen is op de Plaat van Breskens. De jachthavenmeester belt direct de Nederlanse Kustwacht om de reddingboot te alarmeren.

Spoed is geboden en reddingboot Zeemanshoop is dan ook binnen 6 minuten na alarm onderweg. Bekend is dat de zeilers vanaf Vlissingen de zandbank opgegaan zijn, dus wordt eerst geprobeerd om ze vanaf de noordzijde te benaderen.

Het jacht blijkt door de wind en het inkomende tij al zover de plaat opgezet te zijn dat dit niet lukt. Vanaf de zuidzijde kan de reddingboot wel dicht genoeg bij het jacht komen en lukt het om de sleeptros aan te gooien. Voorzichtig wordt het jacht vervolgens uit haar benarde positie getrokken.

Tijdens het 'stampen' op de plaat is het jacht haar roer verspeeld. Dit kunnen we gelukkig lokaliseren en ook bergen. Een snelle check in het jacht leert ons dat ze geen water maakt.

Eenmaal in de haven kunnen we het jacht begeleiden in de gereedstaande kraan. Wanneer het jacht veilig uit het water is, kan de schade worden opgenomen. Het roerwerk is tegen de schroef gekomen, waardoor de schroefas naar buiten getrokken is. De kiel ziet er verder goed uit.

De zeilers zijn geschrokken, maar verder in orde. Ze kunnen nog even op adem komen in het KNRM bemanningsverblijf.

Tijdstip alarm: 11:09 uur
Wind: West 4 Bft.
Zicht: Goed (20 NM)

Breskens

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.