Finnen stranden in Breskens

9 juli 2015

Donderdagmiddag is de reddingboot van Breskens uitgevaren vanwege een vastgelopen zeiljacht op de Plaat van Breskens. Het jacht is los getrokken en in Breskens uit het water gehaald.

Vijf Finse zeilers zijn met hun zeiljacht onderweg van Cherbourg naar hun thuishaven Helsinki. Vandaag staat de etappe van Nieuwpoort naar Breskens op het programma. Bij Breskens krijgen ze te maken met een weigerend rolfok waardoor de navigatie uit het oog verloren wordt. Hierbij raken ze aan de noordkant de Plaat van Breskens en komen niet meer los. Ze zenden een ‘mayday’ bericht aan de Nederlandse Kustwacht waarop de bemanning van reddingboot Zeemanshoop wordt gealarmeerd.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Op het moment dat de opstappers aan boord van de reddingboot stappen, ontvangen ze een bericht van het zeiljacht, waaruit blijkt dat de kiel van het schip ernstig is beschadigd. Er wordt snel koers gezet naar de positie van het zeiljacht.

Eenmaal ter plaatse wordt snel een verbinding tussen de Zeemanshoop en het zeiljacht gemaakt. Voorzichtig wordt het zeiljacht vlot getrokken. Er wordt geïnformeerd of het jacht water maakt. Dit blijkt gelukkig niet zo te zijn.

Eenmaal weer op dieper vaarwater wordt het jacht op sleeptouw genomen en koers gezet richting de haven van Breskens. Aangezien onbekend is hoe groot de schade is, wordt er een kraan van de jachtwerf geregeld, zodat het zeiljacht direct uit het water kan.

Als het jacht veilig op het droge staat wordt de schade duidelijk. De bevestiging van de kiel aan de romp is afgescheurd en zal gerepareerd moeten worden.

Tijdstip alarm: 15:23 uur
Wind: Noord-West 3 Bft.
Zicht: Goed

Foto’s: KNRM Breskens

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij