Aanvaring Westerscheldeferry en crewtender Ørsted scenario grote KNRM oefening

Aanvaring Westerscheldeferry en crewtender Ørsted scenario grote KNRM oefening

25 september 2023

“Nederlandse Kustwacht, hier de Prins Willem-Alexander, wij hebben een aanvaring gehad en er zijn meerdere gewonden… over”.

Volgens het scenario van de jaarlijkse Westerscheldeoefening was de Westerscheldeferry in aanvaring gekomen met een crewtender van Ørsted. Er volgde een grote multidisciplinaire hulpverleningsinzet door vrijwilligers van KNRM reddingstations Cadzand, Westkapelle, Hansweert en Breskens, ambulancepersoneel en de Kustwacht helikopter.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Op beide schepen was de situatie chaotisch. Er waren meerdere gewonden en opvarenden waren in grote paniek. Sommigen zochten steun bij elkaar, of boden EHBO hulp. Anderen trokken de reddingsvesten uit de bakken.

Ambulancepersoneel en KNRM vrijwilligers kwamen aan boord en voerden een triage uit. Besloten werd dat mensen die goed ter been waren en niet ernstig gewond zo snel mogelijk geëvacueerd moesten worden. De passagiers kregen een reddingsvest uitgereikt en werden opgedragen het schip via de reddingsvlotten te verlaten, waarna zij door een reddingboot naar de calamiteitensteiger werden vervoerd. Ondertussen werden op beide schepen ernstige bloedingen gestopt, slachtoffers gereanimeerd, verbanden aangelegd en gewonden geëvacueerd. Daarbij werd ook de Kustwacht helikopter ingezet.

Woord van dank

De organisatie van de oefening was in handen van KNRM Breskens. Namens KNRM Breskens een groot woord van dank voor de deelnemende incidentschepen en hun crew: veerboot Prins Willem-Alexander en crewtender Defender van Ørsted. De vele figuranten maakten de oefening samen met de LOTUS-slachtoffers realistisch. Dankjulliewel!

En tot slot alle deelnemende eenheden bedankt! : Kustwacht Nederland, Witte Kruis ambulancedienst, Zorgsaam ambulancedienst, de crew van de SAR helikopter en natuurlijk de deelnemende reddingstations. Foto's: door Mario Rentmeester

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij