HOME

Aanvaring voor Belgische kust

Afbeelding 0
Afbeelding 1
Afbeelding 2
Afbeelding 3
Afbeelding 4
Afbeelding 5
Afbeelding 6
Afbeelding 7
Afbeelding 0
Afbeelding 0
06-10-2015 breskens

De reddingboten van de KNRM reddingstations Breskens, Cadzand en Westkapelle zijn dinsdagnacht ingezet bij de aanvaring tussen een gastanker en een vrachtschip voor de Belgische kust. Alle opvarenden zijn in veiligheid gebracht.

Rond de klok van 4 uur komen de LNG-tanker Al Oraiq en het Nederlandse vrachtschip Flinterstar met elkaar in aanvaring in het Belgische deel van de Noordzee. De Flinterstar is zinkende en alle bemanningsleden springen/moeten van boord.

Direct wordt groot alarm gegeven. Aan boord van het zinkende schip zijn 11 bemanningsleden uit Kaap Verdie, Nederland, Rusland, Filipijnen en een loods. Via de Nederlandse Kustwacht worden de reddingboten van Breskens, Cadzand en Westkapelle gealarmeerd. Snel wordt uitgevaren en koers gezet naar de ramplocatie.

Tijdens het aanvaren melden de Nederlandse reddingboten zich in bij de Belgische Kustwacht in Oostende. Eenmaal ter plaatse wordt deelgenomen aan de zoekactie, welke gecoördineerd wordt door VBZR reddingboot Straffe Hendrik (ex-KNRM reddingboot Prinses Margriet).

Snel wordt duidelijk dat alle 12 personen veilig aan boord zijn van de aanwezige schepen. Reddingboot Zeemanshoop haalt 4 slachtoffers van de Scot Pioneer af. Ook reddingboot Uly evacueert twee personen en brengt deze vervolgens naar reddingboot Straffe Hendrik.

Reddingboot Zeemanshoop zet vervolgens koers naar visserschip KG-9 Pieternella. Zij heeft 5 slachtoffers aan boord. Eén slachtoffer is onderkoeld en wordt door de Sea King helikopter eraf gehesen voor snel transport naar het ziekenhuis. Als de helikopter weg is, neemt de Zeemanshoop de andere vier slachtoffers over.

De loods van de Flinterstar is veilig aan boord van de LNG-tanker en maakt het goed. Reddingboten Zeemanshoop en Straffe Hendrik zetten koers naar Zeebrugge waar in de marinehaven crisisopvang in gereedheid is gebracht.

Even later kunnen de reddingboten de 10 slachtoffers overdragen aan het gereed staande crisisteam.

De Nederlandse reddingboten kunnen retour station. Reddingboot Zeemanshoop loopt rond de klok van 7 uur haar thuishaven binnen.

De reddingsactie was een goede en snelle samenwerking tussen aanwezige (vissers)vaartuigen, Belgische en Nederlandse overheden, VBZR en KNRM. Hierdoor zijn alle 12 opvarenden van de Flinterstar in veiligheid gebracht.

Zie ook de nieuwsitems van SBS6Omroep Zeeland en de PZC.

Tijdstip alarm:  4:07 uur
Wind:  Zuid-Oost 2 Bft.
Zicht:  Slecht & donker

Foto's: KNRM Breskens, KNRM Cadzand, Belgische Marine

DEEL DIT BERICHT
Terug naar nieuwsoverzicht