Zeilboot met gebroken mast

28 september 2019
Andijk

Zaterdagmiddag zijn de reddingboten van KNRM Andijk en KNRM Medemblik uitgevaren voor een zeiljacht met een gebroken mast. Het zeiljacht wordt zonder mast naar de haven van Medemblik gesleept.

Vier Franse opvarenden waren met een gehuurd zeiljacht onderweg op het IJsselmeer. Tussen Medemblik en de Oude Zeug ging het mis toen de mast brak en overboord sloeg. Ze vroegen om assistentie via het Kustwacht Centrum in Den Helder, die op haart beurt de reddingboten van KNRM Andijk en Medemblik alarmeerde.

Reddingboot 't Span uit Andijk en reddingboot Bernardine uit Medemblik spoedden met hoge snelheid naar de opgegeven positie. Omdat het overboord slaan van een mast een gevaarlijke situatie betreft waarbij niet alleen veel materiele schade maar ook persoonlijke schade kan optreden. Een particulier reddingsvaartuig bleef aanwezig totdat de KNRM ter plaatse kwam.

Er werden opstappers overgezet, en toen bleek dat het goed ging met de opvarenden is geprobeerd de mast te bergen. Met vereende krachten lukte dit helaas niet, en de mast is achtergelaten op het IJsselmeer. Het zeiljacht is op sleeptouw genomen naar de thuishaven van het zeiljacht in Medemblik. Aldaar is het overgedragen aan de verhuurder.

Tijdstip: 13:29 uur
Wind: Zuidwest 5 bft
Actie: 35 - 2019