HOME

Verkenning ijsvelden na dichtgevroren IJsselmeer

metershoge ijsschotsen op het IJsselmeer
haven van Medemblik is nog niet te bereiken door de ijsgang
ijsvelden van tientallen meters lang
10-03-2018 andijk

Zaterdagmiddag is reddingboot ’t Span op verkenningsronde over het IJsselmeer gevaren na ruim een week ijsvrij. De oefentocht is gebruikt om inzichtelijk te krijgen waar de ijsvelden en ijsschotsen op het IJsselmeer drijven.

Sinds vrijdag is reddingboot ’t Span weer oproepbaar nadat  ze een week lang niet inzetbaar was vanwege de ijsgang. Alle reddingboten van de KNRM die varen op het IJssel- en Markermeer zijn een week lang niet oproepbaar geweest doordat beide meren compleet waren dicht gevroren. Grote delen van het IJssel- en Markermeer zijn weer bevaarbaar na een periode van dooi waardoor ook de reddingboten van andere KNRM stations weer oproepbaar zijn. Dat geldt helaas nog niet voor alle reddingboten. Reddingboot Bernardine, één van de twee reddingboten van KNRM Medemblik, kan door de ijsgang in de haven van Medemblik nog niet uitvaren.

Het was een mooie ervaring om de ijsvelden en ijsschotsen te zien op het IJsselmeer. Sommige ijsvelden waren tientallen meters lang en breed. Er waren ijsschotsen zo groot dat deze vast lagen op de grond.

DEEL DIT BERICHT
Terug naar nieuwsoverzicht