Skip to main content

Van oefenen overschakelen naar een hulpverlening in luttele seconden.

Datum: maandag 05 april 2021 | Sectie: Andijk

Maandag 5 april is KNRM reddingboot ’t Span een zeiljacht te hulp geschoten die in de problemen was geraakt bij het overvaren van de winterberging in Andijk naar de vaste ligplaats in Medemblik. 

De reddingboot uit Andijk was deze dag aan het oefenen op het IJsselmeer tijdens het slechte weer. Het zeiljacht vertrok op hetzelfde moment uit de jachthaven van Andijk, maar al snel waren wij het jacht uit het oog verdwenen door de sneeuw- en hagelbuien.

Na een oefenrondje voer reddingboot ’t Span richting het stoomgemaal als zij het zeiljacht onderweg weer tegen komen tussen de beide havens in. Ditmaal trok de schipper van het zeiljacht de aandacht en vroeg de bemanning om hulp.

Als de reddingboot langszij komt vertelt de schipper dat zijn motor is uitgevallen en er ongeveer een halve meter water in de boot staat. Het waterpeil nam niet meer toe nadat de motor uitgezet was, dus is ervoor gekozen eerst een sleepverbinding te maken. Met de wind uit het noord tot noordoosten in combinatie met een stevige wind (windkracht 7 bft) liepen er korte maar hoge golven wat veel schade aan het jacht en bemanning kan veroorzaken.

Eenmaal een sleepverbinding gemaakt te hebben gaat de sleep onderweg naar de haven van Medemblik. Hier is het zeiljacht naast reddingboot ’t Span gebonden en keurig afgemeerd in de box.

Na het noteren van de gegevens en hopelijk een nieuwe donateur rijker te zijn vervolgt de bemanning zijn weg en gaat terug naar het reddingstation in Andijk. 

Tijdstip: 11:05 uur
Wind: Noord-noordoost 7 bft
Actie: 2- 2021

 

Andijk

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.