Skip to main content

Motorstoring wordt medische evacuatie

Datum: zaterdag 12 augustus 2017 | Sectie: Andijk

Zaterdagmiddag zijn reddingboot 't Span uit Andijk en reddingboot Johanna Margaretha uit Den Oever uitgevaren voor een motorkruiser met motorstoring. Eén van de opvarende bleek onwel waarvan de conditie snel achteruit ging. Reddingboot 't Span heeft de opvarende met spoed geevacueerd en overgedragen aan de ambulancedienst op de kant.

Reddingboten 't Span uit Andijk en Johanna Margaretha uit Den Oever lagen voor demonstraties van de Waterweek in Medemblik. Omstreeks 16.00 uur komt er een telefonische melding binnen bij het Kustwachtcentrum in Den Helder van de opvarenden van een boot van acht meter die met motorstoring kampt. De schipper meldt dat hij en zijn medeopvarende 1 mijl Oost van het vogeleiland de Kreupel op het IJsselmeer liggen.
In overleg zetten reddingboten 't Span en Johanna Margareta direct koers richting de opgegeven positie, zodat reddingboot Johanna Maria van station Medemblik bij de zwemmarathon Stavoren-Medemblik kan blijven (zie apart verslag).

Eenmaal halverwege meldt een commerciele maritieme dienstverlener zich ter plaatse. Ze hebben een sleepverbinding gemaakt, maar meldt dat één van de opvarenden zeeziek is. Hierop keert reddingboot Johanna Margaretha terug naar Medemblik en reddingboot 't Span vaart door om zeker te zijn dat het goed gaat met de opvarende.

Bij aankomst van reddingboot 't Span wordt duidelijk dat de toestand van de opvarende behoorlijk verslechterd is. Hierop stapt een opstapper van 't Span over op de motorkruiser om eerste hulp te verlenen. Ondertussen wordt de motorkruiser naar rustig vaarwater gesleept in de jachthaven van het Kreupel eiland.

Omdat de reddingboot bemanning de situatie van de opvarende niet vertrouwd, wordt een ambulance gealarmeerd voor medische ondersteuning. De bedoeling is dat reddingboot Johanna Margaretha het ambulance personeel naar de opvarende toe brengt, maar omdat de conditie snel achteruit gaat wordt de patiënt overgenomen op reddingboot 't Span en wordt er snel koers gezet richting het Regatta Center in Medemblik. Hier staat de ambulance klaar om te patiënte over te nemen en te vervoeren naar het ziekenhuis in Hoorn.

Reddingboot 't Span is teruggevaren naar de achtergebleven opvarende om deze op de hoogte te stellen van de situatie zodat deze verder contact op kan nemen met de familie. De reddingboten worden bedankt voor hun inzet en gaan terug naar de haven van Medemblik voor de waterweek.

Tijdstip: 16:00 uur
Wind: West 4 Bft
Actie: 27-2017

Andijk

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.