Hulpverlening aan KNRM reddingboot op onrustig IJsselmeer (video)

3 januari 2018
andijk

Woensdag 3 januari is de reddingboot van KNRM Medemblik station Andijk tweemaal uitgevaren tijdens de hevige storm die over ons land raasde. De eerste melding betrof een assistentie in de haven van Andijk en de tweede melding een hulpverlening aan de collega’s uit Medemblik.

Rond het middaguur komt er een telefonische melding binnen vanuit de jachthaven in Andijk. Zij vragen de hulp van reddingboot ’t Span voor een losgeslagen ponton door de stevige wind.
Reddingboot ’t Span weet het ponton snel onder controle te krijgen en af te meren aan de steiger.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Omstreeks vier uur in de middag komt de volgende melding binnen, nu vanuit het kustwachtcentrum. Reddingboot ’t Span en haar bemanning maakt zich klaar voor een stevige tocht over het IJsselmeer en vraagt informatie over het incident. Het schip met de motorstoring blijkt reddingboot Bernardine te zijn, die samen met reddingboot ’t Span, KNRM station Medemblik vormt. De Bernardine is tijdens een oefentocht nabij het vogeleiland Kreupel, midden op het IJsselmeer, stilgevallen met motorstoring die op het water niet verholpen kan worden. Zij hebben de hulp ingeroepen van Andijk die snel ter plaatse was om een sleepverbinding te maken. Na een uur slepen wordt reddingboot Bernardine afgemeerd in het botenhuis in Medemblik waar direct begonnen wordt met het opsporen en verhelpen van de storing door een monteur van de KNRM. Reddingboot ’t Span zet koers naar thuishaven Andijk waar de bemanning thuis direct aan het avondmaal kan aanschuiven.

Tijdstip: 11:00 en 15:49 uur
Wind: West 8 Bft
Actie: 1 en 2 -2018

De KNRM reddingboten worden goed en frequent onderhouden maar door de zware omstandigheden blijft er altijd een kans op materiaalpech. Gelukkig was de storing van reddingboot Bernardine na twee uur weer verholpen en kon deze dan ook weer snel in dienst worden gesteld.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij