Skip to main content

KNRM-reddingboten evacueren 400 passagiers

Datum: zaterdag 25 mei 2019 | Sectie: Nieuws

Tijdens een grootschalige evacuatieoefening in de Rotterdamse haven werden zaterdag ruim 400 passagiers geëvacueerd van de veerboot Pride of Hull. Zes reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), Kustwacht-helikopters, Kustwacht-vaartuigen, politie, brandweer, ambulances, havendienst en Rode Kruis, zorgden ervoor dat de passagiers veilig aan wal werden gebracht en opgevangen werden voor verder vervoer.

De oefening werd georganiseerd door de Kustwacht en P&O Ferries met als doel de samenwerking bij een grootschalig scheepsincident te beproeven. Alle deelnemende diensten hebben hun specifieke taken, zoals brandbestrijding, het evacueren van opvarenden, de opvang, eerste hulp, registratie en het op afstand houden van ramptoeristen.

Tijdens de oefening werd een brand aan boord van de veerboot Pride of Hull nagebootst. Uit veiligheidsoverwegingen werd de oefening niet op volle zee gehouden, maar in de beschutte Tweede Maasvlakte, zodat de logistieke operatie goed geobserveerd kon worden en onder alle weersomstandigheden doorgang kon vinden.

De KNRM nam deel met zes reddingboten en 40 vrijwillige redders. De gezamenlijke gereddencapaciteit van de reddingboten bedraagt 510 personen per vaartocht, wat wil zeggen dat met volledig gevulde reddingboten de passagiers in één keer gered zouden zijn. In werkelijkheid zijn de geredden in kleine groepen gered uit reddingvlotten en sloepen van de veerboot zelf en daarna vervoerd naar de Berghaven. Circa 50 evacuées zijn met helikopters vervoerd. Alle slachtoffers werden overgebracht naar de Berghaven in Hoek van Holland.

Voor het uitvoeren van Search and Rescue (SAR-taken) is de KNRM de belangrijkste partner van de Kustwacht. In 2018 kwam de KNRM meer dan 2.500 keer in actie voor reddingen en hulpverleningen op de Noordzee en het ruime binnenwater. Grootschalige evacuaties zijn zeldzaam. De laatste omvangrijke evacuatie vond plaats op het IJsselmeer, toen 36 opvarenden van een zinkende klipper werden geëvacueerd.

Het Kustwachtcentrum in Den Helder coördineerde de evacuatie op het water. Aan de wal werd die taak uitgevoerd door een Commando Plaats Incident en een Regionaal Operationeel Team van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

De oefening werd bijgewoond door de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (beleidsverantwoordelijk voor de Kustwacht), de minister van Defensie Ank Bijleveld (beheerder van de Kustwacht) en de minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (verantwoordelijk voor rampenbestrijding op het land).

De uitvoering van de oefening wordt nog in detail geëvalueerd, maar werd na afloop als geslaagd en uitermate nuttig beoordeeld. De oefening was de derde in rij van vierjaarlijkse verplichte beproevingen en zal in 2023 opnieuw plaatsvinden.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.