Skip to main content

KNRM redders te vaak in actie voor watersporters

Datum: donderdag 16 april 2020 | Sectie: Nieuws

In het mooie paasweekeinde is de KNRM twintig keer gealarmeerd voor watersporters in problemen. Dat is bijna net zo vaak als in dezelfde periode vorig jaar. Veel van deze alarmeringen werden veroorzaakt door materiaalpech, zoals motorstoringen, navigatiefouten of afgedreven surfmateriaal.

Besmettingsrisico's
De oproep, namens het RIVM aan watersporters, om terughoudend te zijn met recreatie op het water heeft geen effect gehad op het aantal alarmeringen van de KNRM. Het is belangrijk dat de KNRM zo min mogelijk in actie hoeft te komen, want daardoor wordt voorkomen dat de vrijwillige reddingbootbemanningen blootstaan aan besmettingsrisico’s. Zodoende blijven reddingboten inzetbaar voor de echte noodgevallen bij slecht weer en voor de beroepsvaart.

Watersporters moeten voorkomen dat zij door vermijdbare oorzaken in problemen raken.  De KNRM pleit ervoor dat watersporters deze intelligente lock-down periode gebruiken om aandacht te geven aan onderhoud van hun vaartuig en het opfrissen van hun kennis.

Voorbereiding
Goed onderhoud aan het schip en de scheepsmotor had in het paasweekeinde tien alarmeringen gescheeld. De periode van stilliggen in de haven is ook te gebruiken om voorbereidingen te treffen op een later vaarseizoen en om opgedane kennis weer eens op te frissen. Want een navigatiefout was dit paasweekeinde de oorzaak van vijf alarmeringen.

Er is veel nuttige en leuke informatie te vinden op websites en waarschijnlijk ook in de boekenkasten van watersporters. Wie daar nu gebruik van maakt helpt komende zomer het aantal alarmeringen terug te dringen en vrijwilligers minder kwetsbaar te maken voor het corona-virus.

Terughoudend
Waterrecreatie is in tijd van corona niet verboden in Nederland. Gemeenten kunnen lokaal wel besluiten om maatregelen te treffen, zoals het tijdelijk sluiten van jachthavens en kitesurfspots. Veel watersportorganisaties in Nederland geven ook het advies terughoudend te zijn om recreatief het water op te gaan. Er kan dan minder fout gaan, waardoor minder een beroep gedaan moet te worden op de hulpverleners op het water en - in het verlengde daarvan - op hulpverleners in de zorg.

Meer informatie:
www.kustwacht.nl

www.varendoejesamen.nl

www.zeilen.nl

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.