Skip to main content

KNRM in gesprek met duikers

Datum: donderdag 06 februari 2020 | Sectie: Nieuws

Op 1 en 2 februari vond de beurs Duikvaker plaats in Houten nabij Utrecht. Een weekend vol beleving en inspiratie voor iedereen die graag duikt en snorkelt en de onderwaterwereld een warm hart toedraagt. De KNRM is al enkele edities aanwezig op deze beurs om duikers meer te vertellen over duikveiligheid.
Een groep enthousiaste KNRM vrijwilligers was aanwezig op de stand van KNRM om de aanwezige duikers informatie geven over de veiligheidscampagnes “Check je Hart” en “Gebruik je duikvlag” en natuurlijk over de KNRM als vrijwilligersorganisatie.


In de afgelopen jaren wordt sportduiken in toenemende mate beoefend door duikers die gemiddeld ouder zijn en vaker te kampen hebben met medische bijkomstigheden. Bij een aanzienlijk deel van de duikongevallen is gebleken dat de verongelukte duiker een onderliggende ziekte of een te slechte conditie had voor het type duikactiviteit. Een periodieke duikmedische keuring kan conditionele of hartproblemen tijdig onderkennen. KNRM adviseert samen met diverse organisaties dan ook om deze uit te laten voeren waarbij de duikers worden gewezen op de juiste instanties waar ze dit kunnen laten doen.


Verder is er aandacht geschonken aan het gebruik van de duikvlag. Een duiker onder water is onzichtbaar voor andere watergebruikers, zoals surfers en jetski’s. Het is belangrijk dat zij weten dat er duikers onder water zijn. Duikers moeten immers weer een keer naar de oppervlakte komen. Watersporters moeten daarom afstand houden van de duikstek om duikers niet te overvaren. Voor duikers geldt dat zij goed laten zien waar ze duiken. Het advies is dan ook om altijd een goed zichtbare en onbuigzame duikvlag te gebruiken bij de duikstek. Dit type duikvlag is te bestellen bij de KNRM en is gemaakt door duikers voor duikers.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.