Inzet KNRM bij overstromingen niet meer nodig

16 juli 2021
Limburg

Gisterenmiddag was te zien dat het KNRM-konvooi van vrijwilligers, medewerkers en materieel onderweg was naar IJsselstein, de verzamelplaats van het LOCC (Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum). Het konvooi kwam daar halverwege de middag aan.

Rond 20:00 uur gisteravond is het KNRM-konvooi samen met eenheden van de reddingsbrigade en brandweer vetrokken naar Maastricht. Daar zou rond middernacht een piek zijn in de waterstanden. Rond 23:30 uur kwam het konvooi daar aan. Het materieel en de KNRM’ers werden ondergebracht in een brandweerkazerne.

Van 02:30 tot 07:00 uur vanochtend heeft één kusthulpverleningsvoertuig stand-by gestaan in Meersen. De rest van de KNRM’ers en het materieel zijn niet ingezet. In de briefing vanochtend hebben de veiligheidsregio’s van Limburg besloten af te schalen omdat het grootste risico geweken is. De inzet van het peloton waar de KNRM bij ingedeeld was, was niet langer nodig, evenals dat van een aantal andere pelotons. De KNRM is bedankt voor haar komst en is retour naar het landelijke kantoor en de werkplaats van de KNRM in IJmuiden gegaan. Het KNRM-konvooi is daar om 13:30 uur aangekomen.

We bedanken alle KNRM’ers voor de (aangeboden) hulp en support. We zijn onder de indruk van de hartverwarmende reacties die onder meer op social media geplaatst zijn. Het is prachtig om te zien (in hoe korte tijd) de KNRM-organisatie kan vertrouwen op haar mensen en materieel.

Ruim 100 vrijwilligers van Cadzand tot Eemshaven hebben zich de afgelopen 24 uur aangemeld voor eventuele aflosploegen. Waarbij een aantal reddingstations zelfs complete teams heeft aangeboden. Hieruit blijkt maar weer de enorme inzet van vrijwilligers en slagkracht van de KNRM. Met de aanmeldingen zou de planning voor de aflosploegen voor minimaal een week ingevuld kunnen worden.

Als organisatie kunnen we erop vertrouwen dat als er iets gebeurt buiten ons normale werk, hulp heel snel geregeld is. Ook het crisisteam van beroepspersoneel kan inmiddels door het online thuiswerken snel opgestart worden. De KNRM is in staat binnen enkele uren een redding eenheid te mobiliseren.

De KNRM wordt betrokken bij de evaluatie van de hulpverlening in Limburg. Ook zal intern een evaluatie plaatsvinden, waar we als KNRM veel van kunnen leren.