Hoe storm en routine samen komen

9 februari 2020

Vandaag trekt storm Ciara over het land. Er wordt geadviseerd om de weerberichten en de waarschuwingen in de gaten te houden, maar voor opstappers van de KNRM is het juist een mooi moment om te oefenen. Wanneer het er echt om spant, willen de redders goed voorbereid het water op gaan.

Routines, die nodig zijn tijdens acties onder slechte weersomstandigheden, moeten erin slijten. Zodat je het al een keer hebt meegemaakt, weet hoe de reddingboot reageert, hoe je navigeert en hoe je je staande houdt aan boord van een temidden van onstuimige en soms metershoge golven. En toch is het, als het er echt om spant, niet zonder risico. Want elke tocht met de reddingboot boven windkracht zeven is in noodgevallen geen plezierreisje. En dan is het prettig om te weten dat je goed opgeleid en geoefend bent.

Vandaag worden zware windstoten van mogelijk 120 kilometer per uur verwacht, met uitschieters naar 130 km per uur in de kustprovincies. In de loop van de middag zal het weer verbeteren. En dan hebben weer een groot aantal opstappers hun vaardigheden beproefd. Veilig uit, veilig thuis is ons motto.