Eerste Oosterscheldekreeft levert 32.000 euro op voor de KNRM

Eerste Oosterscheldekreeft levert 32.000 euro op voor de KNRM

31 maart 2023

TV-persoonlijkheid Patrick Lodiers heeft vandaag in het Zeeuwse Yerseke onder grote belangstelling de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen geveild. De opbrengst dit jaar was een bedrag van 32.000 euro, dat gaat naar de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

De gelukkige koper van de eerste kreeft is Pieter Verwijs van Verwijs Kreeftenparken. Hij werd dubbel beloond. Voor het eerst werden dit jaar in Zeeland ongeveer gelijktijdig twee eerste kreeften opgevist: één in Zierikzee en één in Kortgene. Op de veiling voor het goede doel kwamen deze samen in één kavel. Het seizoen van de culinair hoog aangeschreven Oosterscheldekreeft duurt tot en met 15 juli.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

 

Groeiende vraag 

Kreeftenvissers, restaurateurs en kreeftenliefhebbers kijken elk jaar weer uit naar de start van het kreeftenseizoen. Sterrenchef Thijs Meliefste noemt de Oosterscheldekreeft ‘de koningin van ons Zeeuwse water’, de kwaliteit en smaak zijn ongekend. Johan van Nieuwenhuijzen, visafslagdirecteur United Fish Auctions (met vestigingen in Stellendam, Scheveningen en tot voor kort Colijnsplaat) ziet dat de vraag naar de exclusieve kreeft elk jaar toeneemt. “Het veilen gebeurt tegenwoordig wel anders, veel kreeften worden online op afstand gekocht.”

 

Zeeuwse kreeft aan de wandel

Zo’n 30 kreeftenvissers beginnen vandaag aan hun sterk begrensde vangstseizoen. Slechts 15 weken mogen zij op de Oosterschelde en in de Grevelingen op de Zeeuwse kreeft vissen. “Met het stijgen van de watertemperatuur gaat de kreeft in de lente aan de wandel op zoek naar voedsel. De fuiken en korren zijn vorige week het water ingegaan,” aldus Ida Sinke, voorzitter van de Vereniging van Beroepsvissers Oosterschelde, Westerschelde en Voordelta (OWV).

 

Patrick Lodiers zet zich in voor de KNRM

TV-persoonlijkheid en geboren Zeeuw Patrick Lodiers leverde als gelegenheidsveilingmeester een grote bijdrage aan het binnenhalen van het mooie bedrag voor de KNRM.  John Brökling van de KNRM: “De opbrengst van de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft is een prachtige gift voor de KNRM stations Neeltje Jans, Hansweert, Stellendam-Ouddorp en Scheveningen. Deze stations hebben een bijzondere betrokkenheid met de visserijactiviteiten rondom de Oosterschelde en locaties van United Fish Auctions. Als organisatie zijn wij geheel afhankelijk van donaties. Vrijwilligers zijn 24/7 onder alle weersomstandigheden oproepbaar.”

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij