Skip to main content

Broer en zus-dag bij de KNRM

Datum: zondag 30 september 2018 | Sectie: Nieuws

De nationale broer en zus-dag is binnen de KNRM extra bijzonder. Jantine (21) en Clemens Meijer (23) zijn op het land broer en zus, maar aan boord van de reddingboot beide redder.

Clemens Meijer was 16 jaar oud toen hij zich aanmelden bij de reddingsbrigade in Blaricum om bemanningslid te worden van de reddingboot. Twee jaar later meldde hij zich gelijk aan bij de KNRM. Toen zijn kleine zusje een paar jaar later datzelfde deed voelde dat in het begin onwennig, maar ze zijn sindsdien hechter dan ooit.

Jantine raakte geïnteresseerd in het werk van de KNRM door de verhalen van haar grote broer. Na enige aarzeling (het was tenslotte “zijn” ding) nam ze op een gegeven moment toch de beslissing om zich aan te melden. Clemens daarover: “Het was in het begin even wennen om met mijn zusje aan boord te varen, maar dat werd al snel heel erg leuk. Als de pieper gaat rennen we samen weg bij het eten en 10 minuten later staan we samen aan boord van de reddingboot. We hebben elkaar echt beter leren kennen aan boord”.

Jantine vult aan: “Clemens en ik kunnen het goed vinden samen, maar toch moest hij in het begin erg aan de situatie wennen. Ik was natuurlijk wel zijn jongere zusje. Die mindset bleek toen ik een van mijn eerste acties ging varen. De melding was ‘persoon in problemen’. Een zeiler was van zijn boot gevallen en is toen helaas verdronken. Na een aantal uren zoeken hadden we de man toch gevonden. Clemens was in eerste instantie niet mee aan boord, maar kwam later wel ter plaatse met een tweede reddingboot. Ik weet nog goed hoe bezorgd hij om me was en dat hij dit ook uitte, niet alleen naar mij maar ook naar onze moeder en collega’s redders. We zijn echt hechter geworden door het werk aan boord van de reddingboot. Het is niet niks wat je af en toe met elkaar meemaakt. Dat brengt je in het geheel als bemanning dichter bij elkaar, maar ook als broer en zus.”

Elke actie wordt aan de keukentafel uitgebreid nabesproken, als er een van de Meijertjes niet aan boord was tijdens een actie, komt er altijd meteen een appje hoe het gegaan was. Ze kunnen blindelings op elkaar vertrouwen aan boord en vullen elkaar goed aan. Dat zorgt ervoor dat ze thuis ook nog beter op elkaar ingespeeld raakten, nog meer dan voorheen.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.